10 dingen die je moet weten voor je naar Ibiza komt

16 juli 2014 Redactie 211

10-dingenIBIZA - Ibiza is dé vakantiebestemming voor heel Nederland, zo lijkt het wel. De reisbureaus gooien je er welhaast dood mee, de kranten schrijven over het eiland en er gaat geen avond meer voorbij op de televisie of Ibiza wordt genoemd. Maar waar ga je dan eigenlijk precies heen als je boekt?

  1. Ibiza is geen eiland wat is volgestouwd met discotheken, al zou je dat vermoeden. Sterker nog: naar sommige discotheken zul je echt op zoek moeten. Als je niet weet waar ze zijn, dan rij je er zo aan voorbij, zelfs aan de grootste ter wereld "Privilege".
  2. Tenzij je je hele vakantie op je terras gaat zitten of je klem aan het strand je accommodatie hebt en niets wilt zien van het eiland, dan heb je vervoer nodig. Bussen en taxi's zijn goedkoop op het eiland, maar vooral van de laatste zijn er veel te weinig in het hoogseizoen. Dus voor je eigen gemak, huur een auto. Dan zie je nog eens wat.
  3. De voertaal op Ibiza is Spaans. En natuurlijk is de kans groot dat de mensen in de winkels of in de horeca een beetje Engels spreken, maar respecteer het als ze dat niet doen.
  4. Eén van de redenen dat je Ibiza bezoekt, is waarschijnlijk het mooie weer. Nou, dat zul je krijgen. Reken daar op. Op Ibiza is het in de maanden juli en augustus bloedheet en temperaturen van boven de 35 graden zijn heel normaal. Bescherm jezelf daartegen, zeker de eerste dagen na je aankomst. De UV factor is in augustus 10. Je zult j gegrild voelen als je niet smeert.
  5. In Spanje zijn sommige supermarkten wellicht nog wat ouderwets, maar op Ibiza is dat zeker niet het geval. Alles is te krijgen op het eiland, zelfs speciale Hollandse dingen als drop, pindakaas en hagelslag. Al zullen ze die niet in de normale supermarkt verkopen.
  6. Diverse plekken op het eiland staan op de Unesco wereld erfgoed lijst. Dat zegt wel wat over de omgeving. Help de Ibicenco's en andere bewoners van het eiland om het schoon te houden. Gooi een pedaalemmer zakje in je auto bijvoorbeeld zodat je je vuil op kunt sparen tot je het thuis in de container kunt gooien.
  7. Afhankelijk van de stromingen komen er wel eens kwallen voor aan de kustlijn. De engste is een Portugees oorlogschip. Deze kwal is erg giftig en blauw van kleur. Andere kwallen kunnen flinke jeuk veroorzaken, maar daar blijft het dan ook bij. Let in elk geval goed op als je de zee ingaat.
  8. Ibiza heeft maar 1 vijand en dat is vuur. Jaren achtereen is het eiland geteisterd door enorme bosbranden, die wereldnieuws waren. De ergste was die in Sa Morna in 2010. Pas daarom op met vuur, gooi geen peuken uit het raam bijvoorbeeld. En een bbq aansteken die niet is voorzien van een schoorsteen die een vonkenregen tegengaat is ten strengste verboden tussen 30 mei en 30 oktober. De boete kan oplopen tot 2.000 euro en als je een bosbrand veroorzaakt kan de straf oplopen tot 16 jaar gevangenisstraf!
  9. De politie op het eiland is voor het overgrote deel afkomstig van het vaste land in de zomermaanden. Natuurlijk zijn ze je in alle opzichten behulpzaam, maar ze zijn echt je vriend niet meer als je ongelukken veroorzaakt in het verkeer of alcohol of drugs gebruikt. In Spanje zijn drugstesten toegestaan in het verkeer en dat sommige drugs zoals amfetaminen dagenlang in je bloed blijven zitten, daar hebben ze geen boodschap aan.
  10. Ibiza kent bijna 1.200 restaurant (fastfood meegerekend). Dat betekent als je er het hele jaar bent, je 3 jaar lang iedere dag in een ander restaurant kunt eten zonder dezelfde terug te zien. Ga gerust de stad- en het toeristengebied uit, je zult gegarandeerd leuke restaurants tegenkomen waar je lekker kunt eten. Wij deden dat ook, kijk maar.