12 tips voor een goedkoop vliegticket

15 februari 2019 Redactie 868
12 tips voor een goedkoop vliegticket

 

Vind jij het ook altijd zo moeilijk om een goed geprijsd vliegticket te vinden? Hieronder vind je enkele tips die het jouw makkelijker kunnen maken in deze zoektocht.

 

1. Wil je dat goedkope ticket scoren? Wees dan flexibel

Iedereen weet dat vliegtickets naar populaire reisbestemmingen in het hoogseizoen duurder zijn. Wie voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten moet flexibel zijn. Houd hier dus rekening mee als je goedkoop vliegtickets wilt scoren. Wil je in de meivakantie weg (omdat je vast zit aan de schoolvakanties), maar weet je hebt nog geen specifieke datum in gedachten? Ook dan kun je zeker goedkope vliegtickets vinden. Het wordt pas lastiger als zowel de datum als de bestemming al vaststaan. Maar zelfs dan is er geen reden voor paniek. Er zijn vrijwel altijd goedkope vliegreizen te vinden als je weet waar je moet zoeken naar goedkope vliegtickets. En met onderstaande tips moet dat vanaf nu geen probleem meer zijn.

 

2. Budget vliegtickets vinden met Google Flights of de ITA Matrix tool

Wat is de beste vliegticket site? Die vraag stelt iedereen zichzelf. Er zijn namelijk eindeloos veel zoekmachines te vinden die je doen geloven dat ze je de goedkoopste vliegtickets voorschotelen. Het feit blijft dat er niet één website is waarmee je goedkoop vliegtickets kunt boeken. Je zult dus verschillende tools moeten gebruiken om tot het beste resultaat te komen. Start je zoektocht door gebruik te maken van de ITA Matix tool. Dit programma werd voorheen veel door reisbureaus en zelfstandige reisagenten gebruikt. Hiermee kun je namelijk heel gedetailleerd naar goedkope vluchten zoeken. Zo kun je meerdere vliegvelden in de regio selecteren of aangeven dat je in een bepaalde klasse wilt vliegen. Een ticket boeken via de ITA Matrix tool gaat echter niet. Het is dus puur bedoeld om de prijzen te checken. De ITA Matrix tool is iets lastiger te begrijpen en daardoor misschien niet zo gebruiksvriendelijk. Google Flights gebruikt sinds een tijdje dezelfde data dus ook deze tool kun je goed inzetten voor je eerste zoektocht. Google flights laat in tegenstelling tot de ITA Matrix tool ook de links naar de desbetreffende aanbieders zien. Veel handiger dus. Mocht je nu een goede deal gevonden hebben dan kun je het beste de prijs en de data even noteren. Met die gegevens ga je namelijk nog even verder zoeken naar budget vliegtickets.

 

3. Zoek en vergelijk goedkope vliegtickets op Skyscanner, Kiwi en Momondo

Gek genoeg tonen niet alle vergelijkingssites dezelfde resultaten. Soms toont Skyscannerhttps://impnl.tradedoubler.com/imp?type(inv)g(20638266)a(2976282) bijvoorbeeld wel dat ene goedkope vliegticket naar Bangkok en Kiwi niet. Kleine low-cost vliegmaatschappijen worden in sommige gevallen niet eens opgenomen in de resultatenlijstOok heeft iedere website zo zijn eigen zoekfuncties. De volgorde waarin je deze tools gebruikt maakt dus niet heel veel uit. Als je het maar wel vergelijkt in zowel Google Flights, Skyscanner, Kiwi als Momondo. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen.

 

4. Vliegtickets goedkoop boeken: Kijk naar alternatieve vliegroutes en check de kalender

Je weet nu welke tools je kunt gebruiken voor het vinden van goedkope vliegtickets. Maar waar moet je op letten? Het kan een stuk voordeliger zijn om vanaf een ander vliegveld dan Schiphol Airport te vliegen. Vergelijk dus ook de prijzen met vertrek vanaf een ander vliegveld. Bij onze buurlanden zijn de tickets soms iets goedkoper. Woon je dichtbij de grens dan kan het lonen om te vliegen vanaf Weeze Airport, Dusseldorf of Brussel. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je ook voor weinig naar meer dan 70 bestemmingen. Viegen op dinsdag, woensdag en donderdag is over het algemeen het goedkoopst. Terug kun je het beste vliegen op zondag, dinsdag of woensdag. De eerder genoemde vergelijkingssites hebben echter een handige kalender functie waarmee je kunt zien of dit voor jouw reisperiode ook daadwerkelijk het geval is. Zo kun je zien wat de goedkoopste dagen van een bepaalde maand zijn. Let op: het gaat vaak om een indicatie, als je doorklikt kan de prijs alsnog verschillen. Maak hier dus slim gebruik van als je een vlucht wilt boeken!

 

5. Twee reizen in één: Maak slim gebruik van ‘Hubs’

Niet alleen de vertrek of aankomstbestemming is belangrijk voor het vinden van goedkope vliegtickets. Soms kan het tientallen of zelfs honderden euro’s schelen als je één of meerdere tussenstops maakt. Je moet tussendoor dan wel wachten en meestal vlieg je op ongunstige tijden. Je kunt er echter ook voor kiezen om op deze manier meerdere reisbestemmingen met elkaar te combineren tijdens één enkele reis.

 

6. Last minute vliegreis boeken of toch niet?

Het is belangrijk dat je je vliegticket op het juiste moment boekt. Vliegtickets worden ongeveer een jaar van tevoren aangeboden. Eerder zoeken heeft dus geen zin en vlak nadat ze online komen zijn ze over het algemeen wat duurder. Hetzelfde geldt voor last minute vliegtickets. Veel mensen denken dat last minute vluchten vaak goedkoper zijn maar dat is in de meeste gevallen niet het geval. Zodra airlines stoelen gaan verkopen voor een vlucht, worden ze in verschillende boekingsklassen aangeboden. Let op: dit is iets anders dan de daadwerkelijke klasse aan boord (zoals Economy Class en Business Class). We hebben het hier namelijk over de verschillende type vliegtickets. Iedere boekingsklasse heeft zijn eigen voorwaarden. De meest goedkope boekingsklasse biedt vaak geen of weinig flexibiliteit. Het wijzigen of annuleren van je ticket kan dan bijvoorbeeld niet. Hogere boekingsklassen bieden die flexibiliteit vaak wel maar daardoor wordt de prijs van het ticket vaak hoger. Binnen iedere klasse zijn er maar een beperkt aantal stoelen te vergeven. Hoe langer je dus wacht met de aanschaf van je ticket, hoe groter de kans is dat de goedkopere boekingsklassen uitverkocht.

 

7. Vlucht boeken op het juiste moment (met een prijsalarm)

Wanneer vliegtickets boeken? Je weet nu dat last minute vliegen vaak niet het goedkoopst is, maar wat is dan het juiste moment? 8 maanden tot 7 weken (of 60 dagen) voor vertrek een ticket boeken schijnt het goedkoopst te zijn, maar echte harde cijfers zijn er niet. De prijzen veranderen namelijk continu. Je kunt daarom het beste een prijsalarm instellen bij Skyscannerhttps://impnl.tradedoubler.com/imp?type(inv)g(20638266)a(2976282) en Google Flights. Zodra de prijs van het ticket daalt ontvang je automatisch per e-mail een melding. Een flight alarm instellen doe ik eigenlijk altijd als ik op een specifieke datum moet vliegen. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen. Voor een vlucht binnen Europa is het handig een flight alert aan te maken op Vliegennaar.nl. Daar kun je een maximaal budget instellen en als er goedkope vliegtickets beschikbaar komen krijg je daar direct een melding van per e-mail. Ideaal voor als je wat flexibeler bent qua data. Bekijk ook vooral even onze handleiding voor het instellen van flight alerts.

 

8. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s en gebruik kortingscodes

Vlieg je regelmatig? Schrijf je dan sowieso in voor de verschillende loyaliteitsprogramma’s van de airlines waarmee je vliegt. Door punten te sparen kun je vaak korting krijgen op je volgende vliegticket of upgraden naar bijvoorbeeld Business Class. Vaak werken meerdere grote airlines samen en kun je de gespaarde punten bij de verschillende vliegtuigmaatschappijen inwisselen. Frequent flyers kunnen hier echt heel veel geld mee besparen! Ga online ook eens op zoek naar kortingscodes. Online kun je met een Expedia Kortingscode namelijk goedkopere vliegtickets boeken. Op Ticketspy en HolidayGuru vind je vaak ook hele interessante aanbiedingen. Ook Cheaptickets heeft vaak goede deals en op Vliegtickets.nl kun je Airmiles inwisselen voor goedkope vliegtickets. Dit kan een aanzienlijke besparing op de prijs van een vliegticket opleveren.

 

9. Goedkoop vliegtickets boeken dankzij nieuwsbrieven van airlines

Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van verschillende grote airlines. Regelmatig stunten vliegtuigmaatschappijen met exclusieve acties en goedkope vliegtickets via nieuwsbrieven. Zo kon je bij Qatar Airways eerder meedoen aan een “Treasure hunt” actie waarbij je met een beetje zoekwerk en een dosis geluk, goedkope vliegtickets voor 30 euro kon boeken. Ook naar bestemmingen buiten Europa. KLM heeft twee keer per jaar de welbekende “Wereldeal Weken” maar ook andere grote airlines zoals Transavia en Easyjet hebben regelmatig superscherpe aanbiedingen. Houd de nieuwsbrieven dus in de gaten zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe acties. Heb je eenmaal een goede deal gevonden? Wacht dan niet te lang met het boeken van je budget vliegtickets! Grote kans dat je ticket na een paar uur al vergeven is.

 

10. Budget vliegtickets tip: Scoor een Error Fare!

Goedkoop vliegtickets boeken? Met een beetje geluk kun je ook een Error Fare ticket boeken. Dit zijn extreem goedkope vliegtickets die meestal door een menselijk fout verkeerd geprijsd zijn. Vaak zijn dit de leukste vliegtickets om te boeken omdat je echt voor bijna niks naar de andere kant van de wereld kunt vliegen. Volg klokkenluiders Fly4free, Flynous en Secretflying voor het vinden van de laatste Error Fares. Schrijf je in voor hun nieuwsbrieven en stel ook een Whatsapp alarm in bij Vakantiepiraten om gratis deals te ontvangen. Mocht er dan een spectaculaire aanbieding voorbij komen dan ben je er als eerste bij. Let op: wacht niet te lang met boeken want anders is de deal weg. Je bent namelijk niet de enige die een error fare probeert te bemachtigen. Houd er ook rekening mee dat een vliegtuigmaatschappij de tickets nog kan annuleren als ze hier lucht van krijgen. Maak dus geen slapende honden wakker door contact met ze op te nemen.

 

11. Reis met handbaggage en regel alles vooraf

Vliegen met alleen handbagage is vaak voordeliger. Tegenwoordig betaal je bij veel low-cost airlines namelijk extra voor baggage die je in moet checken. Ook voor het reserveren van een specifieke stoel worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Zeker voor korte vluchten is het dus beter om dit niet te doen. Meestal kun je bij het online inchecken op het laatste moment alsnog een stoel uitzoeken of je voorkeur aangeven bij het inchecken op het vliegveld. Let ook op de toegestane kilo’s en houdt rekening met de maximale formaten van je handbagage. Indien deze niet voldoen aan de gestelde richtlijnen kunnen er op het vliegveld alsnog extra kosten in rekening gebracht worden.

 

12. Vliegticket boeken: Blijf de ticketprijzen in de gaten houden!

Met bovenstaande tips heb je goedkope vliegtickets gevonden. Je kunt nu eindelijk een goedkoop vliegticket boeken. Maar let op: soms kan het verstandig zijn om ook na de aanschaf van een ticket de prijzen in de gaten te blijven houden. Mocht je jouw geboekte vliegticket op een later moment voor een goedkopere prijs tegenkomen, dan kun je in sommige gevallen om een refund vragen. Het lukt niet altijd om het verschil terug te krijgen, maar niet geschoten is altijd mis. Bij sommige airlines kun je je vlucht ook kosteloos annuleren binnen 24 uur na aanschaf. Houd daarom de eerste 24 uur de tarieven nauwlettend in de gaten. Mochten de prijzen namelijk toch dalen dan kun je je gekochte tickets annuleren en direct nieuwe boeken. Zoek wel goed uit of dit mogelijk is want anders riskeer je een boete voor het annuleren.

 

 

Hopelijk kun je met deze tips in het vervolg de goedkoopste vliegtickets vinden. Houd er wel rekening mee dat spotgoedkoop vliegen ook nadelen met zich mee kan brengen. Soms vlieg je op ongunstige tijden, moet je lang wachten tijdens een tussenstop en lever je daarmee kostbare tijd op je reisbestemming in. En service aan boord en een beetje reiscomfort is natuurlijk ook wat waard!

 

 

 

 

Bron: Inhetvliegtuig.nl