48 jaar sinds het luchtdrama waarbij 104 doden vielen

08 januari 2020 Redactie 1080
48 jaar sinds het luchtdrama waarbij 104 doden vielen

Gister was het al 48 jaar geleden, sindsdien elk jaar herinneren families uit Ibiza, Madrid en Valencia zich de 104 mensen die omkwamen bij het meest tragische vliegtuigongeluk in de geschiedenis van Ibiza. Ook een van de ergste in de Spaanse luchtvaartgeschiedenis: op 7 januari 1972 stortte vlucht IB 602 van het bedrijf Iberia, die de route Valencia - Ibiza besloeg, neer in ses Roques Altes in sa Talaia de Sant Josep.

Het vliegtuig zou rond 12.25 uur op Ibiza geland moeten zijn, maar stortte tien minuten eerder neer op de berg, op een hoogte van ongeveer 300 meter. De mist en het niet berekenen van de hoogte door de piloot waren de oorzaken van het ongeval die uit het onderzoek naar voren kwamen.

Geen enkele passagier of bemanningslid overleefde dit ongeval en de lichamen werden verspreid over een kilometer van de plaats van inslag gevonden, waar tientallen burgerwachten, het leger en vrijwilligers werkten.

In de documentaire over het incident, gefilmd door de Ibizan Jose Luis Mir, wordt aangetoond dat het identificatiewerk op een overhaaste manier en zonder middelen van herkenning werd gedaan, aangezien de DNA-tests niet bestonden zoals vandaag de dag het geval is.

Een kapel, een kleine kapel en de plaquettes met de namen van de 104 doden, waaronder negen kinderen, hebben ons sindsdien herinnerd aan de tragedie in Ses Roques Altes.