76 mensen leven op straat

03 juni 2016 Redactie 205

wonen-op-straatIBIZA - Ibiza telt tenminste 76 mensen die op straat leven, in sloppenwijken of in hokken waar je je hond nog niet in zou stoppen. Dit blijkt uit een laatste telling van de gemeente.

De telling kwam na opdracht van het ministerie van Welzijn en Sociale zaken van Ibiza en werd gedaan in de maand februari van dit jaar. Er blijken 17 mensen op te straat leven in extreme sociale uitsluiting, terwijl er 59 in ondermaatse huisvesting slapen.

De presentatie van de eerste telling van de daklozen en mensen die in ondermaatse huisvesting leven in de stad Ibiza, vond donderdag plaats in Can Botino, door de wethouder van Sociale Zaken, Joan Ribas, en de leden van het bureau van de sociale integratie Gustavo Gómez, coördinator van Caritas Ibiza, Flora Aznar, maatschappelijk werker sociale Emergency Unit van het Rode Kruis, Veronica Gutierrez, maatschappelijk werker Health Center is Viver en Alfred Molina, maatschappelijk werker Municipal Shelter.

De telling van de daklozen werd gehouden op 23 februari, midden in de winter. De telling werd gedaan door 47 vrijwilligers in alle zones van de stad. Het profiel van daklozen: "het leven op de straat is zeer gevarieerd en meestal betreft het mannen tussen de 40 en 50 jaar oud, werkloos, van Spaanse nationaliteit en meestal leven ze al vele jaren op straat".

Al deze mensen worden bediend door verschillende diensten van de gemeente, zoals de eenheid Sociale Emergency van het Rode Kruis, het Centrum Gemeentelijke Shelter en dagcentrum Caritas. De bekende huurcrisis op het eiland heeft nog niet tot gevolg dat complete gezinnen ook op straat leven, maar dat lijkt volgens de gemeente een kwestie van tijd. Ook de sociale opvang door familie zit aan het maximum.