9 manieren waarop Ibiza in 2019 zal veranderen

06 februari 2019 Redactie 2251
9 manieren waarop Ibiza in 2019 zal veranderen

Om te zeggen dat Ibiza in 2018 interessante veranderingen zou maken, zou het understatement van de eeuw zijn. Commercieel was het dansseizoen Ibiza deze zomer teleurstellend. Muzikaal gezien zal het alsnog herinnerd worden als een van de meest inspirerende uit de geschiedenis.
 
De vele nieuwe geluidsvoorschriften en vergunningen die de afgelopen vijf jaar op Ibiza zijn opgesteld, waren bedoeld om de inwoners van het eiland te helpen. Logisch, Ibiza is meer dan alleen het zomerhuis van de toeristen die hier komen feesten. Het is ook de thuisbasis van duizenden gezinnen die proberen een normaal leven te leiden in een toeristische hotspot. Het is zonder twijfel dat de nieuwe regelgeving met de beste bedoelingen is samengesteld, maar zoals we deze zomer hebben gezien, is de economie negatief beïnvloed. Nu het aantal toeristen en het aantal clubbezoekers afneemt, worden mensen extreem nerveus. En het zijn niet alleen de Engelse promotors en de Italiaanse dj's, maar ook de lokale ondernemers.
 
Verbazingwekkend als het is, 10 jaar geleden bestonden Ushuaïa, Destino en Ocean Beach niet, terwijl Ibiza Rocks Hotel en Cova Santa niet werden gebruikt als elektronische locaties voor dansmuziek. Tegenwoordig zijn deze outdoorclubs in een periode van groei, terwijl de club economie minder belangrijk wordt in elk seizoen. Inderdaad, Ibiza's daytime-economie heeft het grootste deel van een decennium een ​​enorme golf doorgemaakt, maar tot nu toe was feesten in de buitenlucht altijd een bijkomst naast de club feesten. Komende zomer verwacht je dat de dag de nacht zal verslaan, met feestjes in Ushuaïa, Ibiza Rocks en Ocean Beach.
 
Thema hotels zijn zeker in opkomst op Ibiza. Een heleboel hotels opende al deze zomer, waaronder het flamingo roze Paradiso Ibiza Art Hotel in de baai van San Antonio en de Cubanito Ibiza Suites met mojito smaak in de buurt van het strand van Cala Gracio. Je zult ook een ander nieuw hotel vinden, genaamd te Wi-Ki-Woo, gelegen aan het einde van de Sunset Strip in de stad San Antonio. En vergeet niet het toepasselijk genaamde Tropicana Hotel in Playa d'en Bossa, dat lijkt op een psychedelische visie van Hunter S. Thompson's Fear and Loathing in Las Vegas. Verwacht nog meer van dit soort hotels volgende zomer, omdat de standaardhotels van Ibiza hun imago naar een meer rijkere klantenkring willen tillen die bereid zijn extra te betalen voor op Instagram klaarstaande achtergronden.
 
EDM-muziek is al minstens drie of vier jaar aan het afnemen. Het genre wordt niet langer beschouwd als de belangrijkste toegangspoort tot 's werelds beste dansvloeren, aangezien de jonge clubbers die de beweging op haar beginpunt hebben omarmd, al lang volwassen zijn geworden. Op Ibiza trekt het EDM-geluid nog steeds massa's, grotendeels dankzij zijn Europese klantenbasis, maar toch is hier een van de achteruitgang. David Guetta was deze zomer te horen met het zetten van deuntjes van Adriatique en Maceo Plex. Hij kwam ook bij Solardo voor een verrassing b2b bij Hï. Verwacht dat de grote EDM-rebrand zich in 2019 in een hogere versnelling zal zetten.

Niemand weet precies wat er met Sankeys in 2019 zal gebeuren, maar het lijkt volkomen logisch om aan te nemen dat de locatie in Playa d'en Bossa niet zal werken onder begeleiding van de huidige eigenaars. Momenteel circuleren er een aantal geruchten over het eiland, wat duidt op wat er vervolgens zou kunnen gebeuren. De ergste is dat het zou worden platgegooid. Dat klopt, volgens de grapevine zal Sankeys worden verwoest om ruimte te maken voor een blok van nieuwe flatgebouwen. Een iets spannender gerucht is dat ze de hele club gaan omgooien. Hoe dan ook, verwacht in de komende maanden een grote aankondiging.
 
Afgezien van Hï, die een goede zomer had, was 2018 een moeilijk jaar voor de traditionele superclubs van het eiland. Op basis van wat we dit seizoen zagen, lijkt het logisch om te zeggen dat de tijdperk van Ibiza's locaties na middernacht zeven avonden per week bezig is, nu voorbij is. We hebben misschien onze eerste blik op de toekomst gezien in Amnesia, waar, voor het eerst in meer dan een decennium, het dansmekka van San Rafael op zondag gesloten was. Een eindje verder, bij Privilege en Ibiza Underground, waren drie tot vier evenementen per week de ingeroosterde norm. Voor de toekomst is de grote vraag of de na middernacht clubs dit kunnen volhouden.

Ocean Beach laat het al jaren zien en deze VIP-secties zijn deze zomer drukker dan ooit. Waarom? Omdat ze een toegankelijk, ambitieus product leveren dat jonge feesthoofden zich kunnen veroorloven en er simpelweg geen genoeg van kunnen krijgen. Of je het nu leuk vindt of niet, verwacht dat de betaalbare daybed en fles service gaat ontploffen in 2019, met locaties zoals Ocean Beach en Ibiza Rocks Hotel die de leiding hierin hebben en de anderen volgen. Deze locaties hebben in wezen een oude product een nieuwe jasje gegeven. Qua prijs is het een heel anders dan de 5-sterren VIP economie in Pacha, Lío en Ushuaïa. In plaats daarvan zorgen locaties zoals Ibiza Rocks en Ocean Beach voor de mensen die hun clubervaring willen upgraden.
 
Playa d'en Bossa was in de vroege jaren 20 de coole plek om op te hangen voor jonge ravers, maar na de sluiting van Space en de ondergang van Sankeys wordt het gebied steeds populairder met een iets oudere, meer internationale publiek. Aan de andere kant is San Antonio erg agressief geweest over het aantrekken van jongeren naar het eiland in de afgelopen jaren, met locaties zoals Ocean Beach en Ibiza Rocks Hotel en clubs als Eden met otganisaties als Defected die hun uiterste best doen om de volgende generatie van dansmuziek te charmeren. San Antonio gaat tegen de trend in en laat tekens van groei zien. Het belangrijkste is misschien dat de beste dj's en promotors die een paar jaar geleden San Antonio hebben gemeden, nu graag in de stad optreden, een factor die clubbers ervan overtuigt om lokaal te feesten, in plaats van buiten de stad te reizen. Er wordt verwacht dat de volgende zomer San Antonio de Britse jeugdmarkt volledig zal heroveren en zichzelf zal gaan uitbreiden naar een meer internationale klantenkring.