Al 65 restaurants gesloten door de voedselinspectie

10 april 2019 Redactie 1482
Al 65 restaurants gesloten door de voedselinspectie

Inspecteurs van de Voedselinspectie hebben dit jaar al 32 horecazaken op Ibiza gesloten, dit vanwege verschillende redenen voor het risico van de gezondheid. Het gaat om bars, restaurants, café’s, eetzalen in hotels en groothandels.

In 2018 werden er 28 restaurants gesloten, nu in drie maanden tijd zijn dat er al meer dan heel 2018 samen. Volgens Margalida Buades, verantwoordelijke voor de afdeling Voedselveiligheid van de regionale regering, is de toename van het aantal gesloten horecazaken een gevolg van dat de informatiesystemen zijn ‘verfijnd’. Deze bepalen de risico’s die er bestaan dat een restaurant niet aan de gestelde eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid voldoet. Bovendien is het niet meer zo dat als er een inspecteur langs is geweest bij een specifieke zaak het een lange tijd zal duren voordat de inspecteur weer komt.

Baudes wijst erop dat een zaak door inspecteurs gesloten wordt wanneer er een risico voor de gezondheid van de cliënten wordt vastgesteld. Dat betekent dat een restaurant bijvoorbeeld ‘vies’ is, niet over warm water beschikt, er onregelmatigheden zijn aangetroffen in de koelsystemen of met betrekking tot voedselhygiëne en het bewaren van ingrediënten. Naast tijdelijke sluiting volgt er een boete voor de eigenaar. De gemiddelde boetebedragen liggen rond de 3.500 euro. De sluiting is voor een bepaalde tijd en geeft de uitbaters de gelegenheid de vastgestelde hiaten op te lossen. Pas wanneer de inspecteurs groen ligt geven, kan de horecagelegenheid weer open. 

Vorig jaar werden 28 zaken gesloten op Ibiza en Formentera waarvan 17 tijdens het hoogseizoen. Bij 75 procent van de controles die inspecteurs uitvoerden werden overtredingen of tekortkomingen vastgesteld. De afdeling voedselveiligheidsinspectie van het ministerie van Volksgezondheid op de Balearen is inmiddels begonnen met het plannen van de controles voor het komende seizoen. In totaal zullen ongeveer 425 inspecties worden uitgevoerd in 250 aan levensmiddelen gerelateerde bedrijven.

 

 

Bron: Inspanje.nl