Appartement verhuurders verenigen

15 februari 2015 Redactie 263

te-huur-appartementIBIZA - De Vereniging van Tourist Apartments (APTUR) van Ibiza en Formentera is een kersverse vereniging die is opgericht in november 2014. De vereniging bestaat inmiddels al uit 200 leden.

De twee initiatiefnemers, Carlos Roig en Mario Alonso, laten weten dat 25% van de toeristen die een bezoek brengen aan de eilanden geen oneerlijke concurrentie zijn voor de hotels. Er zijn gesprekken gaande met verschillende betrokken partijen en de nationale federatie (Fevitur) heeft verzocht tot een ontmoeting met de Minister van Toerisme van de Balearen, Jaime Martínez, en het insulaire raadslid, Carmen Ferrer. Daarnaast worden de plannen van APTUR voorgeleged aan de Kamer van Koophandel en PIMEEF.

"We moeten overgaan tot legalisering van de toeristische verhuur van appartementen", zegt Alonso. "Het zou gunstig zijn voor de eilanden zijn," voegt Roig toe, die benadrukt dat deze accommodaties niet seizoensgebonden zijn. "De appartementen zijn altijd beschikbaar. De eigenaar heeft altijd de sleutels klaar liggen. Toeristen kunnen op elk moment komen, want in tegenstelling tot het conventionele aanbod wat slechts beschikbaar is van mei tot oktober, "zegt hij. Sterker nog, hij is er van overtuigd dat als mensen appartementen legaal kunnen gaan huren van particulieren de luchtvaartmaatschappijen ook weer meer vluchten in gaan zetten naar Ibiza. Nu blijft dat uit omdat het aanbod in accommodaties beperkt is. "Het is de slang die in zijn eigens taart bijt. Geen vluchten want alles is gesloten en alles is gesloten omdat er geen vluchten zijn."zegt hij.

Legalisatie zou er bovendien voor zorgen dat anderen profiteren want er zijn natuurlijk veel aanvullende diensten (supermarkten, restaurants, winkels, bars, entertainment ...) die de toeristen moeten bedienen. "Het is het tegenovergestelde van de all-inclusive" zegt Alonso. En ze doen er nog een schepje bovenop door te stellen dat het ook goed is voor de werkgelegenheid want er is bijvoorbeeld ook schoonmaakpersoneel nodig bij de verhuur.

De vereniging stelt dat, voor nu, de regelgeving van kracht is zoals dat het geval is in Catalonië op dit momenten dat deze in een later stadium zal worden aangepast naar de specifieke behoeften van de eilanden. Voor de staatskas een leuke opsteker want zo'n 35% van te totale huursom vloeit naar de overheid middels belastingen.

[caption id="attachment_17557" align="alignnone" width="646"]legalisatie-appartementen Mario Alonso en Carlos Roig, oprichting van de vereniging. Foto: Vicent Marí[/caption]