Atlantis Ibiza

09 november 2014 Redactie 1259

cirkels-atlantisIBIZA - Onder de rook van Es Vedra, volgens de legende het topje van Atlantis, ligt een moeilijk bereikbaar strand. Eilandbewoners wijzen je niet de weg, die ontkennen zelfs dat er een "Atlantis" bestaat.

Toch blijkt de plek niet zo geheim als velen doen voorkomen. Sa Pedrera is een oude steengroeve die in de tijd dat de muren van Ibiza stad gebouwd werden vanaf zee bereikt werd. De steensoort die in deze baai voorhanden was bleek van de juiste kwaliteit. De steengroeve is omgedoopt tot Atlantis en staat bij veel bezoekers van Ibiza op de verlanglijst om te bezoeken. We reden met de auto van Es Cubells richting Cala d'Hort en toen we net over een heuvel kwamen en Es Vedra boven de bergtoppen in zicht kwam, sloegen we links af op de plek waar ooit een bewegwijzering Sa Pedrera aan had gegeven. Na een kort stukje onverhard kwamen we aan bij een kleine parkeerplaats.

Nadat de auto geparkeerd was, de schoenveters waren aangetrokken en de proviand in de rugzakken zat, gingen we van start. Maar nog voor we aan de afdaling begonnen droegen we letterlijk en figuurlijk ons steentje bij aan de magische cirkels bovenaan de plek waar de afdaling van start zou gaan. De cirkels, twee in getal, doen dienst bij verschillende hippie ceremonies en bestaan uit piramides van gestapelde steentjes. Het gebruik wil dat diegenen die aan de afdaling naar de steengroeve beginnen eerst een steentje leggen.

De GoPro camera werd met een strap op het hoofd van één van ons geplaatst en de rugzakken extra aangesnoerd zodat de handen goed vrij waren. Het eerste stuk van de afdaling bleek meteen één van de zwaarste stukken. Tussen de bramenstruiken door liep een ongedefinieerd pad onder een helling van soms wel meer dan 45 graden. Het pad lag vol met gruis, dus het was oppassen geblazen gedurende de afdaling. Rechts van ons leek de massieve steile rots, die door beoefenaars van klimsport veel in gebruik is, in hoogte te groeien. De eerste tientallen meters naar beneden gingen in een rap tempo. Toen al realiseerden we ons dat de weg omhoog pittig zou worden. Er lopen verschillende paden naar beneden die allemaal zo ongeveer op hetzelfde punt aankwamen. De laatste 80 meter naar beneden bleek te bestaan uit duinzand. Neerwaarts zeer aangenaam omdat je er fijn in kunt afremmen.

Beneden aangekomen deden we ons tegoed aan de meegebracht proviand en namen lang de tijd om foto's te maken van de oude steengroeve. Hier bleek dat veel mensen de moeite genomen hadden om hun eigen merktekens achter te laten door deze in de rotsen te kerven. De één had dit gedaan met een traditioneel hart waar twee namen bij stonden, de ander door een gezicht in de rotsen te maken. Opvallend was dat het soort toeristen of bezoekers wat hier komt, kennelijk toch van een andere soort is dan die op de drukke stranden want gedurende de hele afdaling, maar ook eenmaal beneden aangekomen, was er geen papiertje, geen blikje, of sigarettenpeuk te bekennen.

Aan de vloedlijn zijn door het uithakken van de steenblokken een soort bassins ontstaan die veel weg hebben van een flink zwembad. Omdat de bassins weinig water bevatten, warmt dit snel op en was het water zelfs op 8 november nog zeer goed te doen. Zachtjes druppelden er van alle kanten inmiddels wandelaars binnen en er heerste een gemoedelijke sfeer. Nadat we alles goed in ons op hadden genomen en veel op de gevoelige plaat hadden vastgelegd, namen we aanvang voor de klim bergopwaarts.

Een flinke klim, waarbij de eerste 80 meter al meteen een aanslag was op de beenspieren door het mulle duinzand. Nadat de duinen overgingen in rotsformaties, werd ook de hellingshoek wat steiler en kregen we de bevestiging dat een ongetrainde wandelaar het hier flink voor de kiezen krijgt. De laatste 30 meter opwaarts bleken de zwaarste; we maakten dankbaar gebruik van de aanwezige struiken om ons aan op te trekken. Eenmaal boven gekomen wierpen nog eenmaal een blik op de baai die volgens velen een magische aantrekkingskracht heeft en moe maar voldaan stapten we in de auto, een mooie ervaring rijker.

[wppa type="album" album="42"][/wppa]