Auto invoeren op Ibiza

24 juni 2012 Redactie 521

Spaans kentekenDe tweedehands markt van auto's op Ibiza is natuurlijk redelijk beperkt. Het aanbod is niet zo erg groot en omdat de handel zich daarvan bewust is, liggen de prijzen voor gebruikte auto's over het algemeen een stuk hoger dan bijvoorbeeld op het vaste land van Spanje. Dat kan een overweging zijn om zelf een auto te importeren.

De Europese wetgeving staat het toe om als buitenlander maximaal 181 dagen te rijden met een auto met een niet-Spaans kenteken. Wie Ibiza resident is, ook met een Nederlands paspoort, is verlicht met een auto te rijden die een Spaans kenteken draagt.

Waarom een auto importeren?

Om een Spaans kenteken te verkrijgen, dient de auto te worden ingevoerd in Spanje. Spaans ingezetenen mogen uitsluitend met een Spaans kenteken rijden.

Nieuwe APK regelgeving

Tegenwoordig hoeft een auto niet meer te worden ingevoerd vanwege de Nederlandse APK keuring. Voorheen was het zo dat, wanneer de Nederlandse APK afliep, het voertuig in Nederland gekeurd diende te worden. Voor velen was dit natuurlijk een enorme rompslomp, ook gelet op het feit dat we op een eiland wonen. Veel Nederlanders voerden om deze reden hun auto in in Spanje. Vanaf oktober 2012 is dit niet meer nodig, vanaf dan kan een auto met een Nederlands kenteken in Spanje APK gekeurd worden.

LET OP! Deze tekst is van toepassing bij sommige keuringsstation, maar NIET op Ibiza! Je kunt een auto op Ibiza NIET voor de Nederlandse APK laten keuren!

Waar kan ik terecht voor invoer?

Jefatura de Trafico (vergelijkbaar met de RDW. Bij een 'Jefatura Provincial De Trafico De Levante Jefatura Provincial De Trafico' kunt u uw auto invoeren. Voor adressen, telefoonnummers en openingstijden per locatie: DGT


APK keuren (ITV)
Auto's worden op Ibiza op 1 station gekeurd:

SANTA GERTRUDIS (IBIZA) CTRA.SAN MIGUEL,KM 2
971-315976

[caption id="attachment_600" align="alignleft" width="150"]ITV keuring ITV, de Spaanse APK[/caption]

Hoe? 

Eerst uitvoeren

U dient eerst uw auto te hebben uitgevoerd (uitgeschreven) uit Nederland. Dit kan zowel in Nederland als vanuit Spanje. Informatie over het uitvoeren van uw auto in Nederland staat hier.

 

Mee te nemen documenten

Zodra u begint met het invoeren van uw auto in Spanje, is het raadzaam om naar alle instanties een aantal documenten mee te nemen zoals:

* paspoort;

* bewijs dat u bent ingeschreven bij de gemeente;

* uw rijbewijs;

* autopapieren;

* uitvoerverklaring;

* NIE nummer, zodra dit in uw bezit is;

* technische beschrijving/data van Spaanse ingenieur, zodra deze in uw bezit zijn

* keuringsbewijs van ITV, zodra dit in uw bezit is;

* bewijs van betaling van wegenbelasting, zodra dit in uw bezit is.

 

Eenmaal in Spanje aangekomen

Als u in Spanje bent aangekomen, zijn de stappen om uw auto in te voeren als volgt:

1. U dient u eerst zich bij uw gemeente te hebben ingeschreven en een NIE-nummer aan te vragen.

2. Als u Nederlandse uitvoerkenteken snel afloopt bij aankomst in Spanje kunt u eerst een tijdelijk kenteken aanvragen (placa verde) die maximaal 60 dagen geldig is. U kunt er ook voor kiezen direct een permanent Spaans kenteken aan te vragen als Nederlandse uitvoerkenten nog niet afloopt. Een tijdelijk kenteken vraagt u aan bij de "Jefatura Provincial de Trafico". Hier dient u een formulier in te vullen over de gegevens van uw auto. Vervolgens dient u zowel de administratiekosten voor de aanvraag van het tijdelijk kenteken als de administratiekosten voor de aanvraag van uw permanente kenteken te betalen. Deze kosten kunt u meestal bij een loket bij een "Jefatura Provincial de Trafico" betalen. Vervolgens kunt u met dit bewijs van betaling, uw ingevulde formulier en uw andere documenten het tijdelijk kenteken aanvragen. Als u gaat rijden met u tijdelijke kenteken vergeet dan geen autoverzekering af te sluiten. 2. Een technische beschrijving/data laten maken door een Spaanse ingenieur (in het Spaans). Bij sommige ITV garages heeft u deze de technische beschrijving/data van een Spaanse ingenieur nodig. Andere ITV garages maken zelf een technische beschrijving/data.

3. De auto laten keuren bij een ITV garage. Dit gaat heel anders dan in Nederland. Je blijft namelijk in de auto zitten terwijl de auto wordt gekeurd. Als uw auto is goedgekeurd, kunt u twee dagen later uw papieren en een sticker als bewijs ophalen. (In o.a. Sevilla krijgt u direct de sticker mee)

4. Bij uw gemeente (ayuntamiento) dient wegenbelasting te worden betaald. De gemeente berekent de wegenbelasting per jaar. Met dit document dient u naar de (dichtstbijzijnde) bank te gaan om deze belasting te betalen. Vervolgens gaat u weer terug naar het gemeentehuis en daar krijgt u een document waarop staat dat u de wegenbelasting heeft betaald.

5. Met uw het bewijs van betaling van de wegenbelasting, NIE-nummer en de papieren van ITV gaat u naar de belastingdienst (Hacienda) om invoerbelasting te laten bereken. Vervolgens dient u dit bedrag bij een bank te gaan betalen en weer terug te gaan naar de belastingdienst. Hier krijgt u vervolgens een bewijs dat u de invoerbelasting heeft betaald.

6. Met alle betalingsbewijzen van de belastingen, Nederlands kentekenbewijs, papieren van ITV, rijbewijs, NIE nummer en (kopie van) paspoort kunt u bij een "Jefatura Provincial de Trafico" kunt u het permanente Spaanse kentekenbewijs aanvragen. Meestal kunt u één dag of een aantal dagen later uw nieuwe kentekenbewijs ophalen.

7. Met het permanent Spaanse kentekenbewijs kunt u een autoverzekering afsluiten. Als u al een verzekering heeft met uw tijdelijke Spaanse kenteken, dient u dit tijdelijke kenteken te veranderen in het permanente kenteken.

Het kostenplaatje 
* Wegenbelasting: kan variëren per stad/dorp en is afhankelijk van het type auto en het jaar waaruit de auto komt;

* Tijdelijk kenteken belasting: een indicatie is 20 euro;

* Kentekenplaten (2 stuks) in metaal laten drukken: een indicatie is 20 euro (dit dient u 2 keer te doen. Eerst met het tijdelijk kenteken, vervolgens met uw Spaanse kenteken);

* Nieuw permanent Spaans kentekenbewijs: een indicatie is 90 euro;

* Autoverzekering: de kosten van een autoverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd, hoe lang u uw rijbewijs al heeft, of de auto dagelijks of alleen met vakanties wordt gebruikt, of de auto op de openbare weg wordt geparkeerd/in een openbare garage/in een privé garage, of er nog andere mensen in uw auto zullen rijden, uit welk jaar de auto komt en of u een WA of een All Risk dekking wilt etc.

* Technische beschrijving/data: kan variëren per stad/dorp en per ingenieur, maar om een richtlijn te geven, in Valencia kostte het 80 euro. * Keuring (ITV): een indicatie is 90 euro.

* Invoerbelasting: is onder andere op basis van het merk van de auto, het model/type, cilinder, uitstoot en benzine/diesel/andere brandstof, die uw auto verbruikt.