Autohandelaren nemen loopje met nieuwe regel

11 maart 2014 Redactie 247

autohandelaren-truukEen toenemend aantal (auto)handelaren op de Balearen lijkt een loopje te nemen met de nieuwe tarieven voor de overdracht. Door een administratief truukje kan een auto voor de helft van het voor particulieren geldende tarief van eigenaar wisselen.

De nieuwe belastingmaatregel treft voornamelijk kopers van oude auto's die een cilinderinhoud hebben van meer dan 2500 kubieke centimeter. En dat zijn er nogal wat op de eilanden. Om een auto zoals deze op je naam te kunnen zetten dien je in totaal bijna 1700 neer te tellen. Een bedrag wat sommige auto's vaak geeneens waard zijn. De belasting is echter alleen van toepassing als een auto tussen twee particulieren van eigenaar wisselt en niet als een auto van een bedrijf gekocht wordt. Ook als een bedrijf een auto aankoopt en in de handelsvoorraad inschrijft is er een vrijstelling voor de belasting.

Eén en één is ook op Ibiza nog steeds twee en de handelaren bieden nu de overdracht aan tegen een vergoeding van de helft van de normale prijs. Juridisch klopt het, maar de overheid is natuurlijk niet blij met deze manier van zaken doen. De handelaren die met deze tarieven adverteren op onder andere de social media, zorgen dat bij de overdracht tussen twee particulieren, het voertuig via hun bedrijf van eigenaar wisselt. Ze kopen in van de verkoper en met een één-tweetje stoten ze de auto meteen door naar de kopen (nieuwe eigenaar). Voor deze transactie is geen overdrachtsbelasting van toepassing en de handelaar stopt voor deze financiële handeling vele honderden euro's in zijn zak. Als hij daar vervolgens netjes zijn verschuldigde belastingen over betaalt, is er geen vuiltje aan de lucht. En dat vuiltje aan de lucht dat is nou net precies wat de regering hoopte weg te poetsen met de nieuwe belastingmaatregel want vooral de grote vervuilers moeten veel betalen bij verkoop. De regering hoopte hiermee de oude vervuilende bakken van de weg af te krijgen.