Autoverbod op komst

10 mei 2016 Redactie 233

balearia-oude-havenBALEAREN - De overheid van de Balearen overwegen om gedurende de zomermaanden auto's van buiten het eiland te gaan verbieden op de eilanden om een totale verkeersinfarct te voorkomen.

De Balearen, bestaande uit de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, tellen in totaal iets meer dan 1,1 miljoen inwoners en verwachten in totaal 13,5 miljoen toeristen dit jaar. Ambtenaren op Ibiza en Formentera zeggen dat ze plannen voorbereiden naar het voorbeeld van het Italiaanse vakantie-eiland Capri. Daar mogen in de zomermaanden geen auto's van toeristen naar toe. In het hoogseizoen zijn er maar liefst 20.000 auto's op Formentera, een eilandje van slechts 19 km lang.

Files zijn trouwens niet het enige probleem. Lokale ambtenaren en milieuactivisten zeggen dat de eilanden dicht bij het punt zijn beland waar de levering van zowel vers drinkwater als energie niet meer kunnen waarborgen. Menorca, bijvoorbeeld, werd uitgeroepen tot een biosfeerreservaat in 1993 en milieuactivisten zeggen dat het dat niet kan volhouden met meer dan 200.000 bezoekers op één dag, in aanvulling op de 86.000 permanente bewoners.

Cruiseschepen zorgen ook voor een toenemende druk op de Balearen. Alleen al op een enkele dag vorige week kwamen er 22.000 passagiers van boord van cruiseschepen in Palma de Mallorca. De haven verwacht dit seizoen meer dan 500 cruises, goed voor 1,5 miljoen passagiers.

Biel Barceló, vice-president van het ministerie van toerisme van de Balearen zei: "We zijn cruise operators aan het verzoeken om passagiers mee op excursies naar andere delen van het eiland te nemen om te voorkomen dat de oude binnenstad van Palma het niet meer aan kan."

Ook de luchthaven van Mallorca heeft moeite met de toerist explosie. De luchthaven is ontworpen op een maximum van 66 vluchten per uur, ambtenaren zeggen dat dat in het hoogseizoen kan  oplopen tot maar liefst 100 start- en land bewegingen per uur.