Bars en restaurants blijven gesloten tot 28 februari

11 februari 2021 Redactie 431
Bars en restaurants blijven gesloten tot 28 februari

Het ministerie van Toerisme en Arbeid heeft vandaag officieel aan werkgevers en vakbonden aangekondigd: De bars en restaurants van Ibiza zullen nog tot 28 februari gesloten moeten blijven, aangezien de gegevens over de ziekenhuisbezetting het niet toelaten om met de versoepeling te beginnen. Dit werd bevestigd door Diario de Mallorca afgelopen dinsdag.

Na de bijeenkomst met de hoofden van de Algemene vakbond van arbeiders (UGT), de Arbeiderscomissie (CC. OO.) en de restaurantbedrijven, bevestigde de Algemeen directeur van Economische Promotie, Manel Porras, dat de beperkingen momenteel zwaar wegen op de sector en dat hij alleen maaltijden en drankjes mag serveren om mensen dat te laten afhalen. De maatregelen zullen niet worden versoepeld tot de 28e. Vanaf volgende week gaan ze beginnen met onderhandelen over deze versoepelingen om het plan te bepalen.

De vertegenwoordiger van het ministerie heeft erkend dat deze beslissing een zeer zware impact heeft op veel gezinnen, maar heeft eraan herinnerd dat de bezetting van de IC's nog steeds te hoog is om de maatregelen te kunnen versoepelen, gezien de gezondheid van de burgers van het eiland op de eerste plaats komt, maar ook het komende toeristenseizoen is belangrijk.

In die zin heeft hij erop gewezen dat de gegevens over de besmettingen aanzienlijk zijn verbeterd, waardoor het ernaar uitziet dat in die twee weken ook de ziekenhuismedewerkers minder druk krijgen, met als gevolg dat de versoepeling kan worden gestart. Hij herinnerde er in ieder geval aan dat deze maatregelen ook in andere autonome gemeenschappen en EU-landen zijn overgenomen.

Na deze bijeenkomst hebben de eigenaren van de bedrijven de impact en teleurstelling die deze beslissing in de sector zal veroorzaken niet verborgen gehouden. Het is moeilijk te begrijpen dat met de verbetering van de besmettingen die op het eiland worden geregistreerd, de bedrijven nog steeds niet geopend kunnen worden.

Zowel de voorzitter van branchevereniging CAEB, Alfonso Robledo, als de vicevoorzitter van PIMEM, Helmut Clemens, benadrukken dat in deze situatie meer directe subsidies essentieel zijn om het gebrek aan inkomen dat wordt geregistreerd te ondersteunen.

Bovendien, en al in verband met de versoepeling die zou moeten beginnen op de 28e, hebben ze gewaarschuwd dat ze geen genoegen zullen nemen met het feit dat ze alleen de terrassen mogen heropenen, aangezien er veel bedrijven zijn die deze niet hebben en ze hebben beweerd dat ze ook activiteiten binnenshuis toestaan, zelfs met een beperkte capaciteit.

Van hun kant hebben de algemeen secretarissen van CC. OO. en UGT, José Luis García en Alejandro Texías, erkend dat de gezondheidsgegevens het raadzaam maken om de maatregelen te handhaven, hoewel ze hebben toegevoegd dat "het slecht nieuws is, hoewel verwacht".

In ieder geval hebben ze benadrukt dat de maatregelen worden genomen na overleg met iedereen. Wel hebben ze kritiek geuit op de vicepresident van de regering, Juan Pedro Yllanes, aangezien hij bij het maken van de maatregelen voor de groot handelaren alleen ontmoetingen heeft gehad met de werkgevers, zonder de vakbonden bijeen te roepen.