Bed & Breakfast beginnen?

11 juli 2012 Redactie 718

Een opkomend fenomeen waarmee veel mensen de laatste jaren mee in hun hoofd lopen, is het idee om op Ibiza een Bed & Breakfast te beginnen. Op zoek naar een zo groot mogelijk pand voor een zo laag mogelijke prijs, rekenen zichzelf al snel rijk. Veel van deze toekomstige ondernemers hebben echter geen enkele ervaring opgedaan in de horeca, of zelfs niet in een dienstverlenend beroep. Ze hebben er geen idee van hoe hard ze zullen moeten aanpoten om straks alle rekeningen te kunnen betalen en als het meezit nog wat over te houden om van te leven. In de praktijk blijkt echter vaak dat de bezettingsgraad beneden het verwachte peil blijft en er een bijbaantje gezocht moet worden om te kunnen overleven.

Als je overweegt om een Bed & Breakfast op Ibiza te beginnen, realiseer je dan goed waar je aan begint. Hard werken en lange dagen, want als je gasten allang op pad zijn en je de ontbijtspullen net hebt opgeruimd, moet je alweer aan de slag om de bedden te verschonen en de kamers aan kant te maken, inkopen doen, onderhoud plegen en ga zo maar door.

Marktonderzoek
Voordat je een keuze maakt voor een bepaald pand om een nieuwe B&B te beginnen of wellicht een bestaande over te nemen, is een gedegen marktonderzoek, dat je relatief simpel zelf uit kunt voeren, zeker aan te bevelen. Als je een bestaande Bed & Breakfast overneemt, kan je je op de eerste plaats natuurlijk afvragen wat de reden van verkoop is. Uit de aanwezige boekhoudkundige cijfers valt wellicht snel op te maken of e.e.a. rendabel zou kunnen zijn. Helaas ontbreekt het bij velen vaak; een fatsoenlijke boekhouding. Verder is het belangrijk om te kijken welke collega’s (toekomstige concurrenten) er in de directe omgeving en de regio zitten. Wat zijn de prijzen, voorzieningen en services van andere B&B’s, hotels, pensions, hostals, enz.?  Welk inkomen heb je voor ogen en is dit, rekening houdend met de kosten en het aantal beschikbare kamers, haalbaar? Kortom: kijk verder dan het prachtige pand op die geweldige locatie… Begin in elk geval geen Bed & Breakfast om daarmee de hoge kosten van je huis te financieren, want dan kan je bij een te lage bezetting wel eens flink in de problemen gaan komen.

Vergunningen
Een Bed & Breakfast is letterlijk niets anders dan het aan gasten beschikbaar stellen van een kamer met een bed, waarbij je hen ‘s ochtends een ontbijt serveert. In de meeste gemeentes op Ibiza wordt een dergelijke service (oogluikend) toegestaan. Informeer echter bij de betreffende gemeente waar je wilt beginnen hoe zij hier tegenover staat en of je wellicht een vergunning dient aan te vragen. Meestal is een vergunning officieel een vereiste en als er later problemen ontstaan of klachten komen dan is het natuurlijk beter als je op dat moment legaal bezig bent. Het krijgen van een officiële Bed & Breakfast vergunning is zeer lastig op Ibiza. Voor het serveren van andere maaltijden dan een ontbijt (denk hierbij ook aan een georganiseerde bbq voor je gasten) en het schenken van alcohol, dien je te beschikken over een uitgebreide vergunning. Denk hier niet te makkelijk over, want als een collega of hotel een klacht indient en je blijkt niet de nodige vergunningen te hebben, dan volgt een hoge boete.

Eigenaar
Omdat kopen voor veel starters in de Bed & Breakfast branche op Ibiza geen optie is, huren zij een woning voor lange termijn. Denk er om dat je goed met de eigenaar overlegt wat je van plan bent met zijn huis en laat jullie afspraken vast leggen in het huurcontract, ook als je geen vergunning hebt. Er zijn voorbeelden te over van huurders die dachten dat de eigenaar het wel zou gedogen zolang ze maar netjes de huur betaalden en zuinig waren op zijn huis, totdat hij op internet een uitgebreide website ziet over de Bed & Breakfast die in zijn huis gerund wordt en hij per direct de huurders uit het pand laat zetten. Dan sta je er mooi bij met je spulletjes en je lopende boekingen van gasten.