Bedrijven gooien de handdoek in de ring met zoektocht naar goed personeel

20 juni 2019 Redactie 1355
Bedrijven gooien de handdoek in de ring met zoektocht naar goed personeel

"We hebben de handdoek in de ring gegooid om een minimum aantal banen te vullen", bekent een hotelbedrijf, dat klaagt over de lage vaardigheden van het personeel. Sommige bedrijven zorgen voor douches en kantines om de situatie van werknemers die gedeelde kamers huren te verlichten.

Van kwaad tot erger, hotels en restaurants hebben het steeds moeilijker om de professionals te vinden die ze nodig hebben om met het seizoen om te gaan. Als je kijkt naar alle vacatures nu in juni zie je er hoeveel bedrijven er nog niet in geslaagd zijn genoeg personeel te vinden. Koks zijn het meest gevraagd, gevolgd door bar- of restaurantbedieners en serveersters op de vloer.

"Dit is hetzelfde of erger dan in de afgelopen jaren", zegt het hoofd van een grote hotelketen. Omdat noch de kleinste bedrijven, noch de meest prestigieuze merken gespaard blijven van dit gebrek aan gekwalificeerde professionals. "Het moeilijkste is om koks te vinden', waarschuwt hij. Er zijn er maar weinig op het eiland, dus "je moet ze buiten zoeken". En ze komen niet als je ze geen plaats geeft om te verblijven. Hoge huurprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van dit probleem jaar na jaar. In hun keten hebben ze "ingerichte ruimtes" om werknemers te huisvesten, maar omdat ze het niet aankunnen worden ze gedwongen te kiezen "onder de kritische profielen". En, op dit moment is het meest kritische profiel dat van de kok: als er een beslissing moet worden genomen, wordt de ruimte aan deze professional gegeven in plaats van aan een ober. "We proberen niet teveel mensen samen te laten leven, want als je ze slecht behandelt, komen ze ook niet.

Geconfronteerd met dit tekort aan mankracht, worden hoteliers gedwongen om de "minst slechte" mensen in te huren, mensen met nauwelijks enige kwalificaties. "We vernieuwen het personeel bijna elk jaar, omdat degenen die van het schiereiland komen niet meer dan twee seizoenen blijven. Ze proberen die schaarse kennis te verlichten "met een maand training". Dat is goed voor obers, "min of meer iedereen is goed", maar niet voor koks, want zij moeten "professioneel zijn en ook ervaring hebben". Ze opleiden zou erg duur zijn en "het zou veel tijd kosten", zegt hij.

En omdat hij weet dat de rest leeft in kamers die gedeeld worden door degenen die "600 euro" betalen, probeert hij de situatie zoveel mogelijk te verlichten: hij heeft douches en eetkamers in hun werkplekken voorzien om "dingen te vergemakkelijken, als de omstandigheden van hun huizen niet ideaal zijn.