17.1 C
Ibiza Town

Begin astronomische winter

Moet lezen

sneeuwIBIZA – Het is vandaag 21 december en dan begint op het noordelijk halfrond, en dus ook op Ibiza, de astronomische winter. De meteorologische winter is op 1 december van start gegaan.

De periodes zijn onderverdeeld in een Astronomische en Meteorologische sectie. De Astronomische en Meteorologische seizoenen hebben namelijk een verschillende start- en einddatum. De Meteorologische seizoenen beginnen telkens op de eerste van de maanden maart, juni, september en december om de klimatologische berekeningen eenvoudig en uniform te houden. De Astronomisch seizoenen beginnen rond de 21e van diezelfde maanden.

Om precies 13:42 begint vandaag de astronomische winter op Ibiza.

Het begintijdstip van de winter zoals we dat op de kalenders aflezen, is de zogenaamde “astronomische” winter. Deze begint zodra de as van de Aarde op het noordelijk halfrond het verst van de zon afwijst. De zon staat dan precies boven de steenbokskeerkring en de nachten duren dan op het noordelijk halfrond het langst. Na 21 december begint de zon, die zich dan in het sterrenbeeld “steenbok” bevindt, weer terug naar het noorden te bewegen, vandaar de benaming “steenbokskeerkring”. De dagen beginnen op het noordelijk halfrond na 21 december weer te lengen, maar de winter staat eigenlijk pas net voor de deur. Niet voor niets luidt een weerspreuk, waar een grote kern van waarheid in schuilt: “Als de dagen lengen, gaat de winter strengen!”

Met het lengen van die dagen is trouwens wat bijzonders aan de hand. Wie goed oplet, constateert dat momenteel de dagen vooral aan de ochtendzijde korten, dat wil zeggen, iedere dag komt de zon nog iets later op, maar dat het tijdstip van zonsondergang nauwelijks meer verandert. De vroegste zonsondergang valt al rond 15 december, terwijl de meest late zonsopkomst pas kort na Kerst valt. Met Nieuwjaar duurt de dag al zo’n tien minuten langer dan tijdens de kortste dag op 21 december. Die tien minuten winst worden dan vrijwel uitsluitend in de namiddag geboekt. Pas in de loop van de eerste week van januari zal ook ’s ochtends de zon langzaam maar zeker wat vroeger gaan opkomen en begint de dag aan twéé kanten – zowel ’s ochtends als in de namiddag – te lengen.

De verklaring voor dit verschijnsel is dat de Aarde in deze tijd van het jaar gaat “achterlopen” ten opzichte van de ware zonnetijd. In Midden-Nederland staat de zon om ongeveer 12.40 uur pal in het zuiden, maar dit tijdstip wordt de komende periode alsmaar later. Het maximale verschil, ongeveer een kwartier, wordt half februari bereikt, om daarna weer kleiner te worden. Voor het weer maakt dit allemaal niet uit, het is puur de zonshoogte en de daglengte die bepalend is voor de temperatuur, waarbij er wel een vertraging optreedt van gemiddeld vier tot acht weken.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel