Bericht van de ambassadeur

04 april 2020 Redactie 869
Bericht van de ambassadeur

ambassadeur Jan Versteeg plaatste vanavond hetvolgende bericht op social media :

Meer lichtpuntjes. De cijfers in Spanje lijken de goede kant op te gaan. Hoewel de totalen nog steeds stijgen, is er – zoals het er nu uit ziet - een einde gekomen aan de sterke dagelijkse stijging. Het meest hoopgevende cijfer is de flinke afname van het aantal nieuwe opnames op de ‘intensive care’. Dat liep op met 151 Coronapatiënten, een flink aantal, maar op het totaal slechts een stijging van 1,6 procent. Er zijn dagen geweest dat het aantal IC patiënten met 10% steeg per dag. Zoals gisteren al werd aangegeven, ziet het ernaar uit dat de ziekenhuizen deze race tegen de klok winnen: het aantal beschikbare IC-bedden blijft het aantal nieuwe zware patiënten voor. Het aantal sterfgevallen per dag lijkt zich op zijn minst gestabiliseerd te hebben. En het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen groeit veel minder dan eerder: nu 6 procent per dag, de laagste procentuele stijging sinds het begin van deze crisis. Die laatste cijfers (sterfgevallen en nieuwe besmettingen) geven overigens slechts een grove indicatie van de werkelijkheid: ze zijn namelijk erg afhankelijk van hoeveel mensen er getest worden. Het leidt volgens experts geen enkele twijfel dat er in Spanje, net als in Nederland, duidelijk meer besmettingen zijn dan we nu weten.

De noodtoestand wordt verlengd. Het beeld dat hierboven wordt geschetst, is ook de basis voor de beslissingen die Premier Pedro Sánchez vandaag aankondigde en die vrijwel zeker begin deze week door het Spaanse parlement zullen worden goedgekeurd. In de eerste plaats is daar het besluit om de noodtoestand in ieder geval tot 26 april te verlengen. De Spaanse grondwet maakt het enkel mogelijk om de noodtoestand elke keer met twee weken te verlengen, maar het is niet uitgesloten dat de noodtoestand na 26 april wederom verlengd zal worden. Dat wil vooral zeggen dat de centrale regering verregaande bevoegdheden houdt om maatregelen te handhaven, nieuwe op te leggen of bestaande aan te passen. Dat zal de regering doen op basis van de ontwikkeling van de ziekte en het advies van de wetenschappers daarover. Het lijkt waarschijnlijk dat de oorspronkelijke maatregel ‘thuis blijven, alleen in bepaalde noodzakelijke gevallen de straat op gaan’, tot eind deze maand zal voortduren. Maar bepaalde elementen zouden wel kunnen veranderen. Bijvoorbeeld: na Pasen zullen hoogstwaarschijnlijk de bouw en de grote bedrijven weer aan de slag gaan, met bepaalde veiligheidsmaatregelen. 

Een ander opvallend bericht is dat de Spaanse regering er serieus over denkt om een algemene verplichting tot het (buitenshuis) dragen van mondkapjes te gaan invoeren. Dat zou helpen om te voorkomen dat mensen die het virus hebben, dat overdragen op anderen. De maatregel zou pas ingaan als er genoeg mondkapjes beschikbaar zijn, en zou wel eens kunnen samenvallen met de versoepeling van de regel om thuis te blijven.

Verder hield de Spaanse premier opnieuw een vurig pleidooi voor een Europees ‘Marshall Plan’ (het economische plan waarmee de VS Europa hielp na de Tweede Wereldoorlog). Het wordt een hele spannende week in de EU. Er wordt op allerlei niveaus tussen de EU-landen overlegd over een pakket van economische maatregelen. We zijn allemaal iets dichter bij elkaar aan het komen. Iedereen is bereid solidair met elkaar te zijn, maar er zijn nog steeds forse verschillen van mening over de manier waarop we de Europese economie moeten redden. 

Over  de terugreismogelijkheden voor reizigers die nog vast zitten heb ik ten opzichte van gisteren geen nieuws. Er zijn nog maar heel weinig commerciële vluchten van Spanje naar Nederland. Ons advies is om te blijven zoeken naar mogelijkheden op de kortst mogelijke termijn, en dan ook naar mogelijkheden te kijken met een tussenstop (bijvoorbeeld vanuit Madrid met Air France via Parijs). Als u terug wilt naar Nederland lijkt dit voorlopig uw laatste kans. En registreer u voor de zekerheid bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Maar nogmaals: voor zover wij weten is er op dit moment, behalve de reeds volgeboekte vlucht van morgen naar de Balearen en Valencia, niet nog een vlucht naar Spanje gepland. 

Om af te sluiten nog een positief bericht. U weet misschien dat er al geruime tijd een programma is voor de werving van verpleegkundigen uit andere EU-landen om bij Nederlandse ziekenhuizen te komen werken. Ze worden daarvoor klaargestoomd door onder meer de ‘Academia Neerlandesa’ in Jávea. Gisteren nam dat opleidingsinstituut contact met ons op dat vier IC-verpleegkundigen uit verschillende landen klaar was met de opleiding van drie maanden, maar problemen had om naar Nederland te reizen en daar (na twee weken quarantaine) met de baan te beginnen waar zij eind vorig jaar voor tekenden. Onze consulaire afdeling heeft tussen gisteravond en vanmiddag kunnen adviseren over reismogelijkheden (trein naar Madrid, van daar morgen met voorlopig laatste KLM-vlucht naar Nederland) en de benodigde papieren kunnen leveren. Daar zal weer een flink aantal ernstig zieke patiënten mee geholpen zijn. En tegelijkertijd zag ik vandaag op Facebook een Nederlandse arts die juist hier in de omgeving van Madrid in een ziekenhuis zich inzet in de strijd tegen COVID. Ik heb enorme bewondering voor de mensen die nu alles geven in de zorg, thuis of in het buitenland. Dat is iedere dag om 20.00 uur een applaus waard!

Jan Versteeg

NB: het antwoord op veel van uw vragen kunt u vinden op onze post met veelgestelde vragen. Hier zullen wij aankomende week ook weer een nieuwe versie van posten.