Beschermde posidonia plant is dood in 19 van de 43 baaien van Ibiza

21 juli 2018 Redactie 298
Beschermde posidonia plant is dood in 19 van de 43 baaien van Ibiza

De posidonia plant is een beschermde plant op Ibiza en Formentera. Het zeewierplantje zorgt er namelijk voor dat het water helder en schoon blijft, waardoor het water voor Ibiza en Formentera zo’n prachtige azuurblauwe kleur heeft. De laatste jaren is het groeiende aantal toeristen op de eilanden echter een bedreiging gaan vormen voor de posidonia plant. Een nieuw onderzoek toont aan dat in 19 van de 43 baaien van Ibiza de plant dood is aangetroffen.

 

In totaal gaat het om 5% van de totaal oppervlakte van posidonia bij Ibiza dat dood is aangetroffen. De redenen hiervoor kunnen worden herleid naar verschillende factoren. Met name de verankering van recreatievaartuigen in ondiepe gebieden, midden tussen de posidonia velden, speelt hier een grote rol.

 

Afgelopen najaar werd er zelfs een driedaags posidonia festival op Formentera georganiseerd om meer aandacht te vragen voor de plant. Het Consell van Ibiza zegt nu flinke sancties uit te delen aan boten die hun anker uitgooien in de beschermde posidonia velden.