Blikseminslag en storm veroorzaken schade aan het eiland. Code oranje nog steeds actief.

21 januari 2017 Lisa 261

 

De storm heeft vanochtend schade gemaakt aan het Ali Bey Cervantes Street gebouw in San Antonio, waar de bliksem een deel van de het dak van het gebouw geraakt. Even verderop heeft de bliksem het zwembad van burgemeester Pablo Valdes vernietigd.

Op het eiland is nog altijd code oranje actief. In Botafoc zijn hoge golven en het eiland wordt nog altijd geteisterd door harde wind, regen en onweer.

De lokale politie van Sant Antoni heeft vanochtend de controle begeleid die de gemeente heeft uitgevoerd om de schade aan het Ali Bey gebouw op te nemen. De technicus heeft vastgesteld dat de schade geen gevaar oplevert maar heeft wel uit voorzorg hekken geplaatst. De politie heeft hierin ondersteund om eventuele ongelukken te vermijden, mocht er meer puin naar beneden komen.

Andere plaatsen hebben ook schade geleden als gevolg van de blikseminslag, zo is het zwembad van de tweede loco-burgemeester van Sant Antoni, Pablo Valdes, beschadigd. Ook in Santa Agnès heeft de blikseminslag tal van huizen geraakt in het gebied.

Sterke windvlagen en de storm heeft gezorgd voor omvallende bomen in verschillende delen van de stad. Vooral oudere bomen op de wegen en snelwegen hebben het zwaar te verduren. In de Camí de S'olivera (weg naar Sant Mateu) heeft de politie extra controle uitgevoerd.

Zo zijn er omgevallen bomen op de weg die toegang geeft de Sol d'en Serra, in de Camí des Rafal achter het kartcircuit van Go Karts en op de straat Fray Luis de Leon. Op de straat Mont Aconcagua, in Cala Llonga, was de hulp van de brandweer vereist. In het voetgangersgebied van Santa Gertrudis, naast Restaurant Plaza, is een boom gevallen waardoor verschillende soorten bekabeling naar beneden is gekomen.

In Sant Rafael is een lantaarnpaal gekanteld van het bedrijf Postensa. Dit is mogelijk ook de oorzaak van blikseminslag. Zij zijn verantwoordelijk voor het lichtnetwerk tussen de Balanzat en Lepanto straten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de openbare verlichting in de straten van Sant Rafael.  Daarnaast was er een overstroming in de kelder van een flatgebouw.

112 heeft twee meldingen ontvangen in Ibiza waarbij vallende bomen werden gemeld. Daarnaast heeft wind kleine afgemeerde boten laten stranden, en verhinderde het het scheepvaartverkeer tussen de eilanden.

Verschillende gevallen dennen hebben de weg tussen Santa Agnes naar Sant Antoni versperd. Bewoners van Jezus zaten zonder licht om middernacht, zoals gerapporteerd door de Raad van Santa Eulària City. De bliksem raakte een boom in de buurt Atzaró, welke een brand veroorzaakte. Deze brand werd door de regen en de vochtige lucht al vanzelf gedoofd.

Lokale Politie Santa Eulària en werk brigade moesten verschillende keren uitrukken, maar voornamelijk voor omgevallen bomen. 10 zijn er weggehaald die op de weg lagen.

In de stad zijn diverse bedrijven gemobiliseerd dat wanneer dat nodig is, ze de diensten van gespecialiseerde bedrijven om zware machines te gebruiken in kunnen schakelen om omgevallen dennen te verwijderen of om reparaties direct uit te voeren en te voorkomen dat de stroom uitvalt.

Bij geen enkele van bovenstaande incidenten zijn gewonden gevallen. Mede door de inzet van vrijwilligers en de lokale politie die u kunt inschakelen als u hulp nodig heeft.