Bon profit: Babylon Beach recensie

22 augustus 2013 Redactie 207

babylon-menuIn de luwte van het uitgaansgeweld tref je iets ten noorden van Ibiza de stad Santa Eularia. Zeker niet in de laatste plaats bekend om de vele winkels en restaurants, maar ook om de gemoedelijke sfeer die er gecreëerd wordt door de voornamelijke wat oudere bezoekers.

Als je Santa Eularia uitrijdt richting Es Canar zie je net op de laatste meters van de bebouwde kom een bord wat wijst naar "Babylon Beach". Wij gingen eten in deze bijzondere beachclub en hebben ons weer verbaasd over de veelzijdigheid van het eiland.

Babylon Beach is dit jaar voor het eerst open maar dat was niet te merken aan het aantal bezoekers wat we troffen op een doordeweekse avond. Bij binnenkomst troffen we een vriendelijke gastvrouw die ons na controle van onze reservering naar onze tafel bracht. Er zijn twee gedeeltes in de beachclub waar je wat kunt eten, het ene gedeelte voor een makkelijke en een snelle kaart en het andere gedeelte betreft een wat luxer restaurant. Wij hadden voor de laatste gekozen.

Voor de hele opbouw van de club is gekozen voor een mooie houtsoort die met white-wash is behandeld, waardoor het echt als een beachclub aandoet. Ook de meubelen zijn zorgvuldig en met smaak gekozen en nadat we het restaurant gedeelte betraden door een een paar antieke deuren van tenminste drie meter hoog, gesouffleerd door twee enorme brandende kaarsen, werden we aan tafel gezeten door de gastvrouw. En hoewel slechts overdekt door een groot opgespannen doek zoals je dat bijbabylon-deuren veel beachclubs ziet, voelde het toch als 'binnenkomen'. We hadden hem niet gereserveerd, maar toch kregen we als extra bonus de volle maan. Onze tafel was direct aan zee, waardoor de de volle maan recht op ons bord zagen schijnen nadat het mystieke licht eerst in de rustige zee reflecteerde. Een sprookjesachtig geheel en voor ons een uitstekende plek om een maaltijd te genieten.

Eenmaal plaatsgenomen bestelden we meteen aan aperitief bij de dame die ons gedeeltelijk zou bedienen die avond. De kaart was een soort houten fotolijst en nadat we de Engelstalige om hadden laten wisselen voor de Spaanstalige konden we zien welke keuzes voorhanden waren.

En dan ontstaat er een klein probleem als je voor het eerst bij Babylon komt want de kaart toont meer lekkers dan je lief is. Na lang wikken en wegen konden we toch beslissen wat we zouden gaan eten. In elk geval namen we allebei wat anders zodat we van elkaars gerechten konden proeven.
remolachasWe kozen voor de Remolachas, die zie je namelijk zelden op een Spaanse menukaart en de omschrijving alleen al van de Carpaccio deed ons watertanden. De gekozen huiswijn bleek een schot in de roos want als je als echte Rioja liefhebber getrakteerd wordt op een Palacio del Camino Royal uit 2010 dan is daar helemaal niets mis mee.

De remolachas, in het Nederlands wat oneerbiedig 'bietjes' genoemd, werden gekookt geserveerd op een sla bedje en waren gekruid en gezouten. Opgemaakt met gemalen waterkers en stukjes verse geitenkaas en een mosterddressing met koiranderzaad.  De combinatie van deze smaak melange bleek subliem!

 

En alsof deze traktatie voor de smaakpapillen nog niet voldoende was, zal ik proberen hoe we de beste carpaccio die we ooit op Ibiza gegeten hebben te omschrijven.
Laten we beginnen met de opmaak. Die was zo bijzonder dat het bijna misdadig was om hier je mes in te zetten. In de vorm van een soort stuurwiel van een enorm koopvaardijschip werd de 'Carpaccio presa Iberica marinada a soja y forum acompañada de aioli de carbón con paste de arroz jabujo' geserveerd.

carpaccio
De dressing was erg bijzonder en had naast de smaak van een tikkeltje knoflook ook in de verte iets weg van een goede mosterd. In het midden was de bacon geplaatst en als een ware verassing was daaronder de rijstpasta verstopt. Hier had ons diner mogen eindigen, wat wil een mens nog meer?

Toch hield het hier niet op. Een dergelijk verrassende keuken smeekte er om om meer voor ons klaar te maken. En dat deden ze in de vorm van de gekozen hoofdgerechten. Een bijzondere Ravioli en een bijzonder smakelijke solomillo.
Het vlees wordt bij Babylon bereid in een speciale barbeque die de naam INKA draagt. In de INKA wordt speciaal houtskool aangevuld met een bijzondere houtsoort die er voor zorgt dat de temperatuur in de gesloten barbeque hoog genoeg oploopt om op de juiste manier het vlees te garen.
De solomillo was verkrijgbaar in 3 verschillende gewichten en omdat we gingen voor de kwaliteit en niet de kwantiteit viel de keuze op de kleinste van 250 gram. Hongerige gasten konden nog kiezen uit een haasbiefstuk van solomillo500 of zelfs 750 gram. Medio hecho was de wens en als bijgerechten kozen we er twee: gekruide- in drie fasen gebakken aardappelblokjes en een ricola salade met tomaat en manchego.
De belofte medium rare werd waargemaakt en het mes gleed door het vlees als of het warme boter was. De smaak was bijzonder goed door de speciale manier van bereiding, maar ook door de meegeserveerde sausjes, van onder andere bospaddenstoelen.

Het andere hoofdgerecht bleek ook al weer een toverstukje van de chef bij Babylon. Goudgele Ravioli met Picorno kaas geserveerd met verse lokale kruiden. Laat het koken van Ravioli maar over aan de chef bij Babylon en vergeet iedere andere kleffe versie van deze pasta. De smaak laat zich wat lastig omschrijven, dus het enige wat je aan kunnen raden is om deze zelf te gaan proeven bij Babylon in Santa Eularia.

Als kleine teaser voor het nagerecht werd er een klein schaaltje op tafel gezet met twee huisgemaakte mini kokos-bitterkoekjes en twee chupitos met verse ananassap. De verleiding was hierdoor niet te weerstaan door een citroentaartje en een warm geserveerde chocolade brownie met vers roomijs te laten komen.

Zeer voldaan probeerden we de broodnodige spijsvertering op gang te krijgen met een kopje koffie en namen we afscheid van het zeer vriendelijke personeel wat ons tijdens de hele zit uitstekend heeft geholpen.

Babylon Beach is een absolute aanwinst voor het eiland. Met uitzicht op zee bij een warme avondbries genieten van culinaire hoogstandjes, dat willen we toch allemaal!

Aan fijne zaken is gedacht bij deze goed bereikbare zaak want ze hebben een groot eigen parkeerterrein en als je liever met de boot komt dan kan je direct afmeren bij hun eigen aanlegsteiger. Er is een kinderspeeltuintje aanwezig voor als de kleintjes zich gaan vervelen tijdens het eten en genietend van een in laag volume gedraaide groovy set van een dj kan je er ook uitstekend terecht voor een borrel aan zee.

babylon-full-moon

De keuken voor de lunch is open van 12:30 tot 16:00 en voor het diner van 19:00 tot 22:00

Telefonisch is Babylon te bereiken op (0034) 971 33 21 81 en via de mail op [email protected]
De eigen website: www.babylonbeachbar.com en op Facebook hebben ze ook een eigen pagina.
Reserveren gewenst, maar niet noodzakelijk.

[googlemap lat="38.9899029663229" lng="1.547999382019043" align="undefined" width="495px" height="225px" zoom="15" type="G_NORMAL_MAP"]38.989903,1.547999[/googlemap]