Bon profit: Can Cires in San Mateu

17 september 2013 Redactie 289

can-cires-kleinOp een minuut of 20 rijden vanuit Ibiza stad ligt midden in het platteland één van de kleinste dorpjes die het eiland kent, San Mateu. Een kerk, wat huizen, een voetbalveldje en een restaurant. De naam: Can Cires.

In het kader van de welbekende uitspraak 'gemak dient de mens' blijven veel toeristen vaak hangen in de oude stad van Ibiza, waar talloze restaurants je alledaags- en op de toerist afgestemd voedsel voorzetten. Geen recensie waardig dus. Dat ligt anders voor de ondernemende toerist want die komt ook in het voornoemde dorp bij Can Cires. Meteen nadat we de auto hebben weggezet lopen we naar het restaurant waar we in de tuin een tafel cires-1gereserveerd hebben. Vriendelijk worden we welkom geheten door de vriendelijke, maar uitsluitend Spaans sprekende ober. Voor ons geen taalproblemen, maar wellicht voor de gemiddelde toerist wel want die is immers gewend om in het Engels te bestellen.

Nadat we zijn aangezeten op een mooi plekje in de tuin aan onze tafel wordt het schoolbord naast de tafel geplaatst waarop we het uitgebreide menu vinden. Een lastige keuze want het aanbod is gevarieerd en bijzonder. Aan onze tafel valt de keuze op Flambé (een soort hele dunne pizza bodem met ham, oregano en kaas), een ricola salade met geitenkaas en twee Carpaccio de buey. Uiteraard lieten we ons voorzien van water zonder bubbels en uit de uitgebreide wijnkaart viel onze keuze op de Marques de Cacares Crianza uit 2007, een overheerlijke Rioja.

De timing was bijzonder goed en we konden eerst nog even genieten van de bestelde olijfjes en wat Italiaans brood en een schaaltje echte huisgemaakte aioli voordat de ober terugkwam cires-2om onze hoofdgerechten op te nemen. Kort erna volgden de voorgerechten. Omdat de borden meer dan bijzonder goed gevuld waren ontstond er even twijfel of we de gekozen hoofdgerechten wel op zouden kunnen.

Alle voorgerechten waren van een uitstekende kwaliteit en netjes opgemaakt en geserveerd. De smaak was uitmuntend en we zagen uit naar het hoofdgerecht.

De keuze was iets minder gevarieerd want nadat één persoon haar keuze op een Solomillo met Salsa Roquefort had laten vallen, kwamen de andere drie niet verder dan de verleidelijke Chateauxbriand. Geen verkeerde keuze bleek al snel en voordat het voor drie personen gegrilde vlees op tafel kwam werd het eerst ongesneden getoond. Een prachtig stukje vlees op sublieme wijze bereid en bovendien precies 'medio hecho'.

cires-3

Het vlees werd gesouffleerd door wat groenten en gebakken aardappelschijfjes, maar de hoeveelheid was dusdanig dat deze uitsluitend als decoratie geschikt werden bevonden.

Tot op het laatste stukje werd er genoten van het vlees wat tot gevolg had dat er geen plaats meer was voor een nagerecht en we gingen dan ook meteen over op de koffie. Gecondenseerde melk voor een BonBon was helaas niet in huis, evenmin als Ponche. Twee gemiste kansen. Evengoed werd de huisgemaakte Hierbas op tafel gezet en konden we de fles zover ledigen als we trek hadden.

Nadat de rekening gevraagd was kwam de eigenaresse nog even peilen hoe ons bezoek was bevallen. De blik op de rekening deed ons niet verstijven en nadat we hadden afgerekend keerden we huiswaarts. Voldaan en gevuld. Zeer tevreden en we keren zeker terug bij Can Cires.

chateauxbriand

 

Can Cires Ibiza, San Mateu. Menu, openingstijden: CAN CIRES WEBSITE

Reserveringen: 0034 971 80 55 51

[googlemap lat="39.03960298654118" lng="1.3825607299804688" align="undefined" width="495px" height="225px" zoom="16" type="G_NORMAL_MAP"]39.039603,1.382561[/googlemap]