Bon profit: Cortado

04 april 2015 Redactie 290

cortadoBon profit - Een cortado is een espressovariant waaraan een hoeveelheid warme melk wordt toegevoegd om deze minder bitter te maken. Deze vorm van koffie wordt veel in Spanje gedronken.

Het is bovendien een mooi alternatief voor mensen die niet meteen een 'koffie verkeerd' willen want die wordt altijd in een grote kop geserveerd. Een cortado Deze wordt vooral in Spanje, Portugal en Cuba gedronken. Het is de bedoeling dat de drank voor tussen de 30 en 50% uit warme melk bestaat. Als een klein laagje cappuccinoschuim wordt toegevoegd spreek je van een leche y leche.

De cortado staat onder verschillende namen bekend. Zo wordt deze in het Catalaans tallat genoemd, in het Baskisch ebaki, in het Portugees pingo of garoto en in het Frans noisette. Op Cuba noemen ze het een cortadito.

De cortado wordt wel eens verward met koffie verkeerd. Hiervoor wordt echter geen espresso gebruikt maar gewone koffie waardoor de smaak van een cortado veel sterker is.