Bon profit: Gran China Wok

27 maart 2013 Redactie 100

gran-china-wokIbizavandaag vereerde het in Sant Jordi gevestigde wok restaurant Gran China (what's in a name). Het restaurant is gevestigd direct aan de weg die vroeger (voordat de autopista werd aangelegd) Ibiza stad met de luchthaven verbond.

En dat maakt het dat de zaak makkelijk te vinden is. Dat maak je wel eens anders mee op Ibiza. Al meteen aan de buitenkant kan je zien dat je niet te maken hebt met een Chinees die even veel geld wil maken met een zo klein mogelijke investering. Het pand staat er fris en uitnodigend bij. Voor de deur kan je al meteen zien hoe groot de financiële schade ongeveer zal zijn voor je het pand na het eten weer zult verlaten; als je tenminste niet een boze Chinees met een hakbijl achter je aan wilt... En over Chinezen gesproken: dat was nog wel even zoeken tussen het vele personeel. Alles in de bediening en achter de bar was duidelijk van Spaanse afkomst. Niet zo erg, want ons Spaans is stukken beter dan ons Chinees. De enige Chinees die wij hebben gezien deed ook precies dat waarvoor we waren gekomen gelukkig: wokken.

Eerst begaven we ons naar het voorgerechten buffet. Twee verschillende soorten soep, waarvan er één een gebonden hete groenten-kippensoep was en de andere was een rijkelijk gevulde linzensoep. Verder verwacht je als voorgerecht iets van een saladebar, maar bij de voorgerechten troffen we onder andere saté ajam, bami, nasi en rijst aan. De laatstgenoemden kon je naar hartenlust aanvullen met sauzen waarin vlees of vis was verwerkt.

Wanneer je trek had in een tussengerecht was er nog een klein sushi buffet. De sushi zag er bijzonder fraai en vers uit maar wij wilden ook nog iets uit de wok, dus we hebben geen sushi geproefd.
Al lopend langs de bijzonder lange en compleet gevulde koeling waarin bijzonder veel vlees- en groenten soorten vers gesneden lagen te wachten. De koeling eindigde met een speciaal vak voor gerechten die niet in een wok thuishoren, maar op de grill. Denk hierbij aan biefstukken, gamba's of een complete kipfilet. De groenten in de laatste bak zoals bijvoorbeeld courgettes waren dan ook minder fijn gesneden als die van het wok buffet.

De gekozen wok producten werden eerst even kort gaar gekookt voor ze in de gloeiend hete wok kort werden verhit (zoals het hoort). De chinese wokmeneer vraagt je vervolgens vriendelijk welke saus je er bij wilt, waarbij er de keuze is uit 8 verschillende sauzen. Op de bar bij de wok keuken staat een bord met uitleg over alle individuele sauzen.

Chinezen zijn net als Spanjaarden gek op zoete toetjes, dus we gingen er eigenlijk van uit dat de keuze aan het dessert buffet groot zou zijn, maar dat bleek toch wat tegen te vallen. Wel was er huis gemaakte chocoladetaart (die verdiende een magere zes), flan en appelgebak. De rest van het dessert bestond voornamelijk uit gesneden fruit. Waarbij we op moeten merken dat het overgrote deel van het fruit duidelijk uit potjes afkomstig was.

Omdat we er van overtuigd waren dat onze koffie thuis toch de lekkerste zou zijn, vroegen we na het dessert genuttigd te hebben om de rekening. De werd vriendelijk gepresenteerd behalve dat hij klopte, viel het ook nog eens niet tegen. Maar dat wisten we al toen we voor de deur stonden...

Resumé: de au bain maries mogen wel wat warmer staan, het voedsel was niet lauw, maar ook zeker niet heet. De oorzaak hiervan snappen we in een zaak als deze want hoe hoger de temperatuur, des te sneller droogt alles uit en kan je het weggooien. We zagen één van de obers overigens regelmatig dat wat wel was uitgedroogd uit de bakken scheppen en weggooien. Daarna roerde hij het restant in de bakken goed om, een pluspuntje.
De zaak is schoon, de bediening vriendelijk. De prijs voor een cola of een biertje is een tikkeltje hoog (€2,75), maar het voedsel assortiment maakt dat dan wel weer goed.

[caption id="attachment_5629" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-entree De entree van Gran China Wok[/caption]

[caption id="attachment_5628" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-buffet-voorgerechten De voorgerechten[/caption]

[caption id="attachment_5626" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-buffet-lang Een lang uitgebreid buffet[/caption]

[caption id="attachment_5627" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-buffet-sushi Het sushi buffet[/caption]

[caption id="attachment_5630" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-grill Grill gerechten buffet[/caption]

[caption id="attachment_5631" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-wokkeuken De wok keuken[/caption]

[caption id="attachment_5625" align="alignnone" width="640"]gran-china-wok-buffet-desserts Dessert buffet[/caption]

Gran China Wok is het hele jaar door geopend, dus ook in de koude wintermaanden. Dagelijks van 12.00 - 16.00 en van 19.30 - 0:00

Ctra. Aeropuerto, km 2, Centro Comercial Can Mariano Palerm, San Jordi (met de taxi op 5 min. van Playa d'en Bossa)

Afhalen is er ook mogelijk als je eerst even belt met 971 396 851 / 497

Betalen kan er met iedere soort creditcard of pinpas.

[googlemap lat="38.89205995485292" lng="1.397237777709961" align="undefined" width="495px" height="225px" zoom="17" type="G_NORMAL_MAP"]38.89206,1.397238[/googlemap]