Bon profit: recept crema catalana

18 januari 2015 Redactie 294

crema_catalana receptBON PROFIT - Op Ibizavandaag kan je restaurant recensies teruglezen, maar we publiceren ook regelmatig lekkere Spaanse recepten. Deze keer aandacht voor een nagerecht wat bij veel restaurants op de kaart staat: Crema Catalana.

Crema catalana (Spaans of Catalaans voor "Catalaanse room"), is ook bekend als "crema de Sant Josep" (room van de Heilige Jozef) en is een karakteristiek nagerecht uit de Spaanse regio Catalonië en op de Balearen op basis van custard. Het behoort tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken en vooral de huisgemaakte is meestal van een uitmuntende kwaliteit. Helaas hebben veel restaurants tegenwoordig diepgevroren schaaltjes met het gerecht op voorraad die gemaakt worden in de fabriek. Vraag daarom in een restaurant altijd eerst of de crema catalana zelf gemaakt is.

Vanuit de traditie wordt dit zoete nagerecht op 19 maart gegeten, dat is op de dag van Sint-Jozef. Waar het gerecht van origine vandaan komt is niet bekend. Crema catalana wordt in Catalonië door velen gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, alhoewel ook de Fransen en de Engelsen aanspraak maken op de uitvinding van het nagerecht. De bereiding en ingrediënten verschillen nogal: crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en niet au bain-marie zoals de crème brûlée. In crema catalana wordt voornamelijk melk gebruikt en in crème brûlée is dat voornamelijk verse room. En dan is bij een crème brûlée één van de smaakmakers vanille, terwijl crema catalana op smaak wordt gebracht met een kaneelstokje en de schil van een citroen.

Het nagerecht wordt meestal in platte aardewerk schaaltjes geserveerd. Voor serveren wordt een laagje suiker over het gerecht gestrooid wat dan met een speciaal spiraalvormig ijzer wordt gebrand. De suiker karameliseert hierdoor en vormt een hard, maar flinterdun laagje op de room. Vroeger werd er voornamelijk een speciaal ijzer gebruikt wat in een open vuur roodgloeiend gestookt werd voor gebruik, maar tegenwoordig zijn deze branders er ook elektrisch, of er wordt een gasbrander gebruikt in de keuken.

Uit de ontelbare recepten voor Crema Catalana hebben wij er één gekozen die afkomstig is van een kok uit Barcelona (Catalonië) die in 2004 naar Ibiza is verhuisd. Zo blijven we dicht bij de bron van het gerecht.

Ingrediënten crema Calatana
500 milliliter melk
200 gram suiker
4 eierdooiers
1 eetlepel maïzena
1 theelepel kaneelpoeder
citroenrasp van ½ citroen (schil)
50 milliliter verse (kook of keuken)room
Materialen benodigd voor crema Catalana
Mixer
4 vuurvaste schaaltjes
Bereiding crema Catalana
Doe de eierdooiers samen met de suiker in een kom en mix met een mixer luchtig. Gebruik je een elektrische mixer, kies dan voor de middelste stand.
Nu giet je het mengsel over in een pan en voeg je de maïzena, de room, de kaneel en de geraspte citroenschil er bij.
Als laatste schenk je nu de melk er bij en blijf je al roerende het geheel verhitten.
Zodra de massa dikker begint te worden neem je de pan van het vuur af en schenk je het mengsel over in 4 vuurvaste aardewerken schaaltjes.
Deze schaaltjes zet je in de koelkast en daar laat je ze minimaal een half uur afkoelen.
Net voor je serveert strooi je wat suiker over het gerecht en zet je de schaaltjes 10 minuten onder een hete gril. Je kunt de suiker ook karameliseren met een gasbrandertje.
Crema Catalana serveer je warm en je kunt het eventueel versieren met een lange vinger.
Bon profit!