Bon profit: Restaurant Sa Creu in San Rafael

09 juni 2013 Redactie 281

sa-creuPrecies tegenover het bij de toeristen alsmaar populairder wordende Can Pilot zit in het dorp San Rafael het restaurant met de naam Sa Creu. Ibizavandaag ging er een hapje eten.

Het parkeerterrein van de Spar supermarkt is gelukkig voor bezoekers van Sa Creu beschikbaar, want wij waren op zaterdagavond naar het dorp gekomen. En door de aanwezigheid van Pizzeria Kfe, El Ayoun en Can Pilot is de druk op de beperkt aanwezige parkeerplaatsen enorm.

Na een vriendelijke ontvangst namen we plaats op het overdekte terras, met uitzicht over de hoofdstraat van het dorp. Het nieuwe buitenterras wat onlangs is aangelegd was nog niet klaar. De zaak komt wat killetjes over, maar dat bleek van ondergeschikt belang. De vriendelijke ober wist te vertellen dat alles wat op de kaart stond ook daadwerkelijk besteld kon worden.

restaurante-sa-creu

Ons gezelschap koos voor als voorgerecht de Fois Gras de Pato, kipkroketjes, een ensalada de la casa en gambas. Als wijn was de keuze gevallen op een Rioja; de Campo Viejo. Het voorgerecht werd vlot en netjes geserveerd en er werd met smaak gegeten. De eerste punten voor Sa Creu waren binnen.

[caption id="attachment_6838" align="aligncenter" width="800"]sa-creu-voorgerechten De voortreffelijke voorgerechten[/caption]

En precies als je denkt dat een dergelijk voorgerecht niet meer overtroffen kan worden, dan wordt het hoofdgerecht geserveerd. Dat waren 3 solomillos, waarvan één naturel, één met roquefort saus en één met perpersaus. Het vierde hoofdgerecht waren pinchos. Nu is een solomillo altijd een beetje een gok in een Spaans restaurant. Niet iedere slager levert even mooie en niet iedere kok kan ze goed bereiden. De kok in de keuken van Sa Creu had én een goede slager én snapte ook nog eens hoe je ze moet klaarmaken. Alle drie de biefstukken waren perfect en gebakken zoals bij de bestelling was opgegeven, medium done. Het vlees werd geserveerd met een halve aardappel waarvan we twijfelden of hij gekookt of gepoft was. We gokken op het laatste. Fijne bijkomstigheid was dat de bestelde sausjes separaat van het vlees geserveerd waren zodat je zelf de gewenste hoeveelheid kon serveren. Het is best lang geleden dat we een stukje vlees van zo'n uitmuntende kwaliteit troffen op Ibiza...

[caption id="attachment_6839" align="aligncenter" width="628"]sa-creu-hoofdgerecht Het hoofdgerecht[/caption]

Nadat de bediening ons tevergeefs gevraagd had of we nog een postre wilden, werd de koffie gebracht. Traditioneel werd er nog een chupito van het huis aangeboden, die kennelijk onderweg gegroeid was want de chupito was tot een ware 'copa' verworden toen deze op tafel kwam. Een vriendelijk gebaar.

De prijzen bij Sa Creu zijn gemiddeld te noemen. In elk geval doen ze er niet hun stinkende best om de toeristen zover mogelijk uit te kleden. Wij hebben er heerlijk gegeten en schamen ons eigenlijk dat we deze recensie niet eerder schreven, het restaurant zit namelijk bijna bij ons op de hoek! En voor iedereen die roept dat de concurrent aan de overkant het lekkerste stukje vlees van het eiland heeft hebben we het dringende advies om eens te gaan eten bij Sa Creu!

[googlemap lat="38.96225357998017" lng="1.3977205753326416" align="undefined" width="495px" height="225px" zoom="17" type="G_NORMAL_MAP"]38.962254,1.397721[/googlemap]