Bonnes Fetes de Ibiza

06 december 2017 Lisa 263
Bonnes Fetes de Ibiza

Voor de meeste mensen is Ibiza een zomers vakantie paradijs, maar wist je dat ons lievelings eiland ook een prima bestemming is om de feestdagen door te brengen? Kerst op Ibiza wordt namelijk, ondanks het gebrek aan sneeuwpoppen en bontmuts, wel degelijk groots gevierd en staat in het teken van familie en tradities.

Volgens lokale eilandbewoners wordt kerst op Ibiza niet in grote clubs gevierd met beroemde DJ’s of halfnaakte danseressen, maar gewoon lekker thuis met de familie. Met kerst wordt Ibiza dan ook omgetoverd tot een waar kersteiland. Op Paseo de Vara de Rey, in Ibiza stad, wordt een grote verlichte kerstboom geplaatst, en de populaire hippie marktjes transformeren tot super schattige, gezellige kerstmarktjes. Inclusief kerstlichtjes, stal; alles erop en eraan! Maar met een aangename temperatuur en een nazomers zonnetje in je gezicht, zal het toch anders aanvoelen dan een typische kerst in Nederland.

Traditioneel gezien wordt kerst op Ibiza niet perse met kerstman en kerstboom gevierd. De Ibencicos vieren kerst vooral vanuit religie, en de tradities die hieruit voortkomen. In Ibiza is niet genoeg wild op het eiland, dus een een traditioneel kerstgerecht dat geserveerd wordt is Sofrit Payes. Dit is een stoofgerecht dat bestaat uit slachtafval, zoals spek, tong, sobrasada (een type worst uit de Balearen), ribben en bloedworst in een grote pan of zelfs een vat met vleesbouillon, kruiden en aardappelen. Iedere familie heeft hier een eigen speciaal recept voor. Maar uhm, voor de gene die net als ik nou ook niet echt bepaald warm worden bij de gedachte aan tong, dan weet ik zeker dat er ook genoeg andere gerechten zullen staan op het kerstmenu.

Een ander typisch gerecht van het eiland is Salsa Nadal, letterlijk betekent dit ‘kerstsaus’. Dit rijke en dikke papgerecht wordt veelal gegeten als toetje, ontbijt met bescuit (een zoet broodje om mee te dippen), en de laatste restjes meng je gewoon met wijn voor een Ibicenco glühwein Dit gerecht is ook geheim per familie, maar de basis is een vleesbouillon aangevuld met ei, amandelen, honing en kruiden. Het gerecht bevat veel smaak, maar is wel erg machtig. Ach, we kunnen altijd nog dat laatste dieet van Kim Kardashian nog in januari uitproberen.

We zullen de komende weken nog meer informatie plaatsen over de leukste hotspots en plekjes om heen te gaan tijdens kerst op Ibiza. Dus houd goed onze pagina in de gaten als jij van plan bent om op dit magische eiland de feestdagen door te brengen.