Brand op eiland door vuurwerk

15 augustus 2016 Redactie 218

[caption id="attachment_24704" align="alignleft" width="300"]brand-espalmador Foto: Diario de IBiza[/caption]

IBIZA - Op het eiland s'Espalmador, tussen Ibiza en Formentera, is zaterdagavond een grote bosbrand uitgebroken. De oorzaak bleek het afsteken van vuurwerk vanaf een nabijgelegen jacht. Er is een Italiaan aangehouden door de politie.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Het was een zware nacht voor IBANAT troepen die het vuur moesten bestrijden op het eilandje Espalmdor. De spuitgasten hadden tot 14:25 nodig om de brand meester te worden, terwijl deze om 23:45 de avond ervoor was ontstaan door het afsteken van vuurwerk.

De president van de Consell van Formentera, Jaume Ferrer, spreekt over een enorme ecologische schade aan het eiland. Bij de brand ging er meer dan een hectare aan uniek natuurgebied verloren. Hij looft de brandweerlieden als helden omdat zij zich zonder rust een hele nacht hebben ingezet om erger te voorkomen.

Vanaf een jacht wat onder Duitse vlag vaart werd door een Italiaans staatsburgen een zogenaamde "flare" afgeschoten. Dit is een lichtkogel die normaal alleen in noodgevallen gebruikt wordt op zee. Maar voor zover bekend was er van nood geen enkele sprake en is de kogel slechts voor de grap afgeschoten richting het eiland.

De brandweer was op zondagmiddag nog aan het nablussen. De 43 jarige Italiaan is aangehouden en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Op het veroorzaken van bosbranden staan in Spanje zeer hoge straffen.

brandweerlieden-espalmador-3 brand-espalmador brandweerlieden-espalmador-2

brandweerlieden-espalmador
[/s2If]