BREAKING Imker vrijgesproken van brand

27 mei 2014 Redactie 230

verdachte-mornaPALMA - De imker die er van verdacht werd de veroorzaker te zijn van de grootste brand in de geschiedenis van Ibiza, is zojuist vrijgesproken door het hof van Palma.

De rechtbank ontslaat de verdacht van de verdenking op ernstige nalatigheid wat de brand in mei 2011 veroorzaakt zou hebben. In eerste instantie had de rechtbank 11 jaar gevangenisstraf geëist tegen de imker, die altijd ontkend heeft.

De feiten van de zaak vond plaats in mei 2011, toen er een brand ontstond in een gebied dat bekend staat als Sa Morna, in de gemeente San Joan op Ibiza. Er ging 1.576 hectare bos verloren en er moesten zo'n 100 woningen ontruimd worden uit voorzorg.

De verdachte was op het moment dat de brand ontstond actief als imker in het gebied. Hij deed dat al tien jaar. Om toegang te krijgen tot zijn bijenkorven gebruikte de imker een rookpot. Deze pot heeft hij na zijn werkzaamheden achtergelaten en justitie heeft altijd beweerd dat dat de brand heeft veroorzaakt.

In de uitspraak is het hof van van mening dat de imker ernstige roekeloosheid kan worden toegerekend en ze wijzen er op dat "de meest elementaire regels van voorzichtigheid en zorgvuldigheid ' moeten worden toegepast bij de uitoefening van het beroep imker. Tegen de beslissing kan nog beroep worden aangetekend bij het Hooggerechtshof.

Tijdens de rechtszaak werden zo'n 50 getuigen één voor één gehoord door het hof. Veel van de getuigen hebben hun huis en haard achter moeten laten op vlucht voor de vlammen.

De advocaat van de imker laat nog eens weten dat de beschuldigingen van zijn cliënt louter gebaseerd zijn op aannames, waarschijnlijkheden en mogelijkheden. Er is nooit echt hard bewijs overlegd tegen de 53 jarige man uit Argentinië.

Of de aanklager ook daadwerkelijk in beroep gaat valt te betwijfelen want de bewijslast blijkt bijzonder moeilijk.

Ibizavandaag heeft na vele partijen gehoord te hebben ook de conclusie getrokken dat de imker niets te verwijten valt en feliciteert hem dan ook met deze vrijspraak.