Carajillo, wat is dat nou weer

19 juni 2012 Redactie 486

Carajillo
Spanjaarden, en dus Ibicencos, zijn net mensen. En mensen drinken 's morgens graag koffie. En in de winter drink je koffie niet alleen om wakker te worden van de cafeïne die er in zit, maar ook om het wat warmer te krijgen. Maar omdat het ook op Ibiza in de winter goed koud kan zijn 's morgens, bedachten de Spanjaarden lange lange tijd geleden dat het een goed idee was om de koffie nog wat sterker te maken. De oplossing kwam door in de koffie een scheut Picardía te gooien. Picardía is een Spaanse Brandewijn, die naar zeggen puur echt niet te drinken is. Met wat suiker in de koffie is het echter goed te doen en warm krijg je het er zeker van; het goedje bevat een alcoholpercentage van bijna 30%.

Cognac
Voor wie geen brandewijn uit het Noord Franse Picardië voorhanden had, was de oplossing ook snel gevonden en werd er cognac gebruikt. In dat geval wordt het alcohol percentage van 30% al snel overschreden en krijg je het nog sneller warm.

Catalaans
Ben je echt aan het inburgeren en wil je een carajillo in het Catalaans bestellen, vraag dan aan de bar om een cigaló de cognac.

Salud!