Churros

24 juni 2012 Redactie 218
In onze serie Bon Profit recepten voor de lekkerste Spaanse gerechten. De Spaanse keuken staat bekend om een grote verscheidenheid aan gerechten, zowel voor- hoofd- als nagerecht. Ibizavandaag maakt willekeurige keuzes en presenteer met grote regelmaat de lekkerste recepten. Vandaag aandacht aan een lekkernij die je vroeger uitsluitend tegenkwam op kermissen. Daar waar ons de oliebollenkraam centraal staat, of de suikerspin tent, daar was het in Spanje altijd de churros kraam. Deze uit beslag gemaakte lekkernij werd op de kermis geserveerd in een papieren puntzak met suiker en een enkele keer met een chocolade dip.
Klinkt lekker, of niet? Snel aan de slag met het recept dan maar!

Ingrediënten Churros

  • 4 eieren
  • 150 g bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 stukje citroenschil
  • 2 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • olie om te frituren
  • poedersuiker uit strooibus

Benodigde materialen

  1. Voorbereiden van het churros beslag

    In kom eieren loskloppen. Boven andere kom bloem zeven. In pan 150 ml water met olie, citroenschil, suiker en zout aan de kook brengen. Citroenschil verwijderen. Vuur laag zetten, bloem in één keer aan water in pan toevoegen en het geheel krachtig met houten lepel 1 à 2 minuten doorroeren tot deegbal ontstaat. Pan van vuur nemen en losgeklopte eieren beetje bij beetje krachtig erdoor roeren tot gelijkmatig en glanzend deeg ontstaat.

     

  2. Bereiden

    Frituurolie verhitten tot ca. 185 ºC. Deeg in spuitzak scheppen en in gedeelten slierten van ca. 10 cm in olie spuiten en ca. 4 minuten goudbruin frituren. Laten uitlekken op keukenpapier en flink bestrooien met poedersuiker. Churros serveren met dikke chocolademelk.

     

Tip: churros met chocolade dip

Spaanse chocolademelk: Breek 200 g pure chocolade in stukjes. Los 4 theelepels maïzena op in een klein beetje melk. Verwarm in een pan de chocolade met 1 liter volle melk en de maïzena-oplossing. Voeg 3 eetlepels suiker toe en blijf voortdurend roeren tot de chocolade is gesmolten. Haal de pan van het vuur zodra de chocolademelk kookt. Dien de chocolademelk op in mokken en doop de churros erin.

Bon profit!