Clubs zetten 400 miljoen om

13 september 2014 Redactie 299

Club Space IbizaIBIZA - De disco's, nachtclubs en cafés op Ibiza draaiden in een jaar tijd een omzet van meer dan € 400.000.000, zo maakte de voorzitter van de Vereniging van Clubs en Zalen, Jesus Sanchez, gisteren bekend. De beachclubs zijn niet meegeteld in deze berekening over 2013.

Er zijn per eiland uitgesplitst geen gegevens bekend maar volgens de vereniging zijn de clubs goed voor de helft van de totale omzet in deze branche, die totaal € 879.000.000.- bedraagt. 40 procent daarvan wordt gegenereerd op Mallorca, 10 procent op Menorca en dus rest er zo'n 440 miljoen euro voor Ibiza. Zelfs wanneer er een neerwaartse correctie volgt omdat het seizoen op Mallorca langer duurt, blijft Ibiza nog een omzet halen die groter is dan 400 miljoen euro.

Er werken op de Balearen in totaal tussen de 17.800 en 18.000 mensen in deze branche, waarvan de helft werkzaam is op Ibiza.

Het zijn grote getallen, maar als je beseft dat hotels met een muziekvergunning, of beachclubs zoals Ushuaïa, niet zijn meegeteld in de cijfers omdat ze onder een andere btw plicht vallen, dan begrijp je dat het werkelijke cijfer nog veel hoger is. Beachclubs betalen 10 procent b.t.w. over hun verkochte goederen, terwijl de disco's dit met 21 procent belast zien.

Hoe dan ook, deze meer dan 400 miljoen jaaromzet vertegenwoordigt een economische omvang van meer dan het dubbele van al het budget van alle gemeenten op het eiland. De centrale overhied heeft over 2014 een budget van 77.700.000 euro, de stad Ibiza 46 miljoen, gevolgd door Santa Eularia (33), San Jose (27), San Antonio (23) en San Juan met 5.3 miljoen. Dit maakt een totaal van 212 miljoen euro, zo lezen we in Diario.

De cijfers zijn berekend aan de hand van de opgegeven omzetcijfer, die uiteraard controleerbaar zijn. Wat niet te controleren is, is de omzet die mogelijk niet in de boeken is opgenomen. De clubs hebben zich verenigd om de oneerlijke concurrentie van de beachclubs aan te vechten. Beachclubs kunnen onder hele andere conditities (eenvoudiger, dus minder kosten) en tegen een lager b.t.w. tarief draaien en dat zijn de clubs inmiddels goed zat. Zij zoeken naar juridische wegen om deze kwestie waar mogelijk aan te vechten.