Colum Aviola: opruimen

03 mei 2015 Aviola 270

opruimenCOLUMN – Aviola schrijft iedere zaterdag een column op Ibizavandaag. Over het leven op Ibiza of over de, vaak bijzondere, mensen die er wonen. De introductie van de persoon achter deze verhalen staat HIER. Vandaag op zondag: opruimen.

Terwijl ik in de keuken rondloop om een glas te pakken, realiseer ik me dat er iets is veranderd. We zijn bij vrienden die wij hier op het eiland hebben leren kennen. Een vriendschap die tijd nodig heeft gehad om te kunnen groeien. Totdat er een moment komt dat je je realiseert dat het goed is. Zo’n moment dat je het glas zelf, zonder aarzeling, uit de kast pakt. We genieten met z’n allen van een van de eerste warme, zwoele avonden van dit jaar. En daar hebben we lang op moeten wachten deze keer, gezien de frisse maanden die nu, door de plotselinge warmte, ver achter ons lijken te liggen. Mei is altijd al mijn favoriete  maand geweest op Ibiza, maar deze keer lijkt het nog mooier, nog behaaglijker en nog warmer. De dikke vesten worden eindelijk opgeborgen, om ze ergens eind september weer uit de kast te trekken.

Mei heeft iets magisch, een maand van verwachting en hoop. Daarbij is het de maand van de opening party’s van de grote clubs en dat is voelbaar. De energie van het eiland is anders. Meer mooie mensen, meer kleur. Alles wat het eiland zo ‘juicy’ maakt is aanwezig, maar, niet onbelangrijk, zonder te overheersen.

Een maand van nieuwe ideeën, energie, verlangens en van actie ondernemen. ‘Tijd om er eens flink de bezem door te halen’. Bedenk ik me als ik het glas uit de kast heb gepakt en door het opgeruimde huis van onze vrienden loop. Meestal wordt ik er blij van, zelfs plaatsvervangend trots, dat hun huis zo in de Elle Wonen kan staan, maar nu voel ik me een sloddervos. 'Opruimen van huis en hoofd. Ruimte maken: letterlijk en figuurlijk, maar waar moet ik in godsnaam beginnen?’ Denk ik.

Deze maand mei lijkt het nog drukker dan de afgelopen jaren en het blijkt met name een favoriete maand voor Nederlandse gezinnen te zijn. Er is ook genoeg te doen met de kinderen. Zo zijn er het aankomend weekend de middeleeuwse feesten in de oude stad. Altijd leuk om even een kijkje te nemen, mits je op tijd bent, want het lijkt wel of alle bewoners van het eiland zich in dat weekend richting de stad begeven. Gelukkig is er nog een veerbootje dat ons vanaf Talamanca naar de oude stad kan brengen.

Sinds afgelopen week zijn er ook wat vrienden van ons die ‘een weekje Ibiza doen’ waardoor ik weer even door hun bril het eiland mag bewonderen en een beetje vakantie mee kan vieren. Zo stond ik met een vriend vanaf een hoge muur naar het strand van Las Salinas te turen. “Het is net een ansichtkaart!” En zo liet ik me heerlijk verwennen op Playa d’en Bossa door de immer vriendelijke Argentijnen van Coco Beach. En namen we onze vrienden mee om wat wijntjes en de sfeer van de ‘Holandeses’ bij Sluiz te proeven. Waarna ik vervolgens in een taxi ben gekieperd vanwege…geen idee!!!

Alles lijkt fijner en mooier in mei. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Ik vind juli en augustus namelijk niet te harden hier. Zo is Formentera in de maand mei ook goddelijk en heb je de paradijselijk stranden nog voor jezelf, zonder last te hebben van hordes krijsende Italianen die over je heen struikelen. En het is ook niet verkeerd om nu een dagje op het strand van Cala Nova te vertoeven en vervolgens bij het strandtentje Can Colomaret een verse visje onder de pijnbomen te verorberen. Of in het weekend op het strand van Talamanca koffie te drinken, terwijl de kleintjes aan de een of andere sportactiviteit meedoen. Op zondagochtend naar San Juan rijden en aldaar genieten van de sfeer van de ‘mercadillo’ en door tuffen naar Benirras, is ook al zo fijn in mei. En dan is er nog de rommelmarkt van Cala Llenya: altijd leuk om daar rond te struinen, of in mijn geval, misschien handiger om daar zelf te gaan staan, want, o ja, ik ga opruimen…

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.