Column Ibizaboy: hebben jullie dat nou ook?

17 mei 2014 Redactie 259

column beachclubsCOLUMN - In deze periode van het jaar komen de toeristen, openen de (beach)clubs, lopen de stranden zachtjes vol en keren de files terug bij de rotondes op het eiland. De geeft een tweeledig gevoel.

Veel overwinteraars bestaan bij de gratie van de zomer, dus de tijd waarvan je wist die zou komen is nu daar en de stroom euro's komt weer op gang. Fijn, want daar brandt de kachel van in de winter.
Het voorjaar wordt door veel kleine zaken aangegrepen om hun eigen opening te vieren, nog voordat ze weer ondergeschikt zijn aan het geweld van de grote clubs. En daar zijn natuurlijk onlosmakelijk de ontelbare uitnodigingen aan verbonden. De grote clubs doen een aankondiging van de opening en de virtuele rijen worden meteen gevormd op de sociale media websites, maar de kleinere clubs kennen deze luxe niet. Die moeten schreeuwen, gillen en bedelen om aandacht. Dus worden alle middelen ingezet om de klanten te bereiken. Evenementen worden aangemaakt en alles en iedereen die werkzaam is bij de kleintjes wordt ingezet om te pushen, spammen en bedelen. Van de dj, die als dank voor zijn plek achter de booth al zijn trouwe fans bedelft onder de promotieberichten tot aan de werkster die haar vriendinnen probeert te overtuigen.

Bij de grote clubs heb ik de keuze om me te laten informeren over de op handen zijnde openingsfeesten, maar bij de kleintjes heb ik geen keuze. Mensen die ik in de winter ontmoette en waarvan ik ervan overtuigd was dat het fijne mensen waren, blijken zich dichter naar het seizoen toe als ware spam monsters te ontpoppen. Sommigen zijn al gedegradeerd van vriend naar kennis op Facebook, alleen omdat ze uitsluitend en alleen nog over hun werk kunnen praten.

Ik ga ook dit komende zomerseizoen mijn uiterste best weer doen een fijn zaakje te vinden wat niet van de daken schreeuwt weer open te zijn en waar niet enorme lijsten met dj's staan aangekondigd om mijn heerlijke lunch aan het strand te komen verstoren met matig gemixte setjes. Als ik lunch dan wil ik graag wat achtergrondmuziek, maar ik kom toch voornamelijk voor het voedsel en niet voor de muziek. Daarvoor was op Ibiza immers al decennia lang voldoende keuze, want als je goede muziek wilt horen die bovendien nog door een dj gedraaid wordt en daarnaast ook nog eens technisch perfect gemixt, dan ga je naar een club.

Maar de zaken waar je ontspannen kunt genieten van de zon, de zee en het strand worden steeds spaarzamer. De hele kust verandert vanaf mei in één lange sliert van beachclubs. Beachclubs, dat is de doorzettende familie. Van klein tot groot, allemaal profiteren ze van de nieuwe trend en maken ze de clubeigenaren een tikkeltje zenuwachtig.
Net als mij, want het oude Ibiza lijkt iedereen door de vingers te glippen. Soms heb ik wel eens heimwee naar vroeger, hebben jullie dat nou ook?

Fijn weekend en hou je veilig!