Column Ibizaboy: vechtmachines op bestelling

21 september 2013 Redactie 246

uitsmijterIeder zichzelf respecterende discotheek, beachclub of restaurant op Ibiza heeft ze tegenwoordig: goed getrainde vechtmachines. Het waarom is me echter een raadsel.

Natuurlijk moet je als horecabaas garant staan voor de veiligheid van je publiek en personeel. En des te groter de club, des te hoger het risico op incidenten. Iedereen die wel eens uitgaat op Ibiza heeft ze wel eens gezien. Al dan niet met een steekproef veiligheidsvest onder de altijd zwarte kleding, schoenen met stalen neuzen en het welbekende 'oortje' in. Als je geblinddoekt naar Ibiza gebracht wordt dan waan je je bij binnenkomst van de meeste clubs niet op het met liefde overgoten zonnige eiland in de Middellandse Zee, maar eerder in South Bay in Los Angeles. De mannen lijken klaar voor een kleine club-oorlog.

Het waarom daarvan ontgaat me al vele jaren. In de dik 15 jaar dat ik op Ibiza clubs van binnen zie heb ik genoeg meegemaakt. Echter het werk van de goed getrainde kickboksers in dienst van de clubs beperkt zich in het algemeen tot het onvriendelijk vertellen waar de toiletten zijn, mededelen dat je niet mag blowen binnen, het oprapen van een kapot glas of het dansblok leegmaken als er een act op handen is. De taak waarvoor ze lijken te zijn aangenomen is een zeldzame. Een enkel opstootje wordt meestal zeer snel onderdrukt en tot een massale vechtpartij heb ik het nog nooit zien komen in al die jaren.

Wellicht ontstaat uit het uitblijven van acties waarbij enig geweld noodzakelijk blijkt enige frustratie bij de doorgaans laag opgeleide vechtmachines. Al dan niet onder invloed van een paar lijntjes cocaïne lijkt het wel alsof sommigen wachten op hun "moment of fame". Het hele jaar hard getraind en dan alleen maar dames de weg naar het toilet wijzen schijnt niet te rijmen voor een paar. De meesten hebben het gewoon druk met hun eigen zaakjes in de horeca en genieten van de aandacht van het vele vrouwelijk schoon, dat voorop gesteld. Helaas blijken er toch steeds weer een aantal bij te zitten die hun frustratie moeten botvieren op een ander als ze aan het werk zijn. In 2011 resulteerde dat in het betreurenswaardige feit dat er iemand letterlijk werd dood geslagen door een vechtmachine met het iq zo groot als een schoenmaat. En in datzelfde jaar werden twee Engelse jongens ernstig mishandeld voor dezelfde club. Vorig jaar werd een Italiaan na een discussie voor de deur van een club zo hard geslagen dat hij zijn beide oogkassen brak en zijn kaak op 4 plaatsen aan elkaar geplakt moest worden door de dienstdoende chirurgen.

En nu lees ik deze week weer het trieste relaas van een Duitse toerist die vervelend was bij de Nederlandse beachclub Blue Marlin. De man kreeg van de portier, woonachtig in Barcelona, een dusdanige klap dat hij nu aan de slangen ligt in Can Misses en kunstmatig in coma gehouden wordt. De juiste toedracht ken ik niet, maar als je een opgeleide vechtmachine bent en bovendien altijd in de meerderheid en daarnaast nog eens tegenover een ongelijke dronken partij staat, dan hou je je handen thuis. Dan pak je de dronken man vast en bel je de politie, of een taxi. Zeker weten dat hij je dan de volgende dag sportief de hand komt schudden. Nu gaat hij procederen met assistentie van justitie. Okay, je "moment of fame" heb je gehad. Maar is dat het dan waard?

Fijn weekend en hou je veilig!