Column Ibizaboy: wij blijven achter met de rotzooi

07 september 2013 Redactie 222

basura-marDeze week las ik over de perikelen rondom een feest wat gehouden was in de oude stad. Een dancefeest. De omwonenden klaagden steen en been en vragen zich af waar het eindigt als ze nu ook hier al geteisterd worden door beukende beat uit enorme speakers. Op een Unesco erfgoed locatie nota bene. Maar goed, bewoners kunnen zich uiten, brieven schrijven, de politie waarschuwen en democratisch bestuurders kiezen die dit tegen kunnen houden.

De natuur kan dat niet. Vogels die broeden en verstoord worden door feesten op "partyboten", scholen met vissen die ver uit de buurt blijven en andere dieren die verstoord worden door het immer groeiende aantal partyboten en kunnen niet klagen. Die vertrekken gewoon naar een plek waar het rustig(er) is.

Al bij aankomst op de luchthaven proberen de voornamelijk Engelse en Nederlandse organisatoren van de bootfeesten je te verleiden tot "het feest van je dromen" of een "unieke ervaring op het water". Voorzien van een reeks B-keuze dj's, een te grote geluidsinstallatie en pallets vol met drank begeven de drijvende discotheken zich op het water omdat er natuurlijk geen fatsoenlijke discotheek zit te wachten op dergelijke organisaties. "Soms kan je ze aan de wal voorbij horen varen terwijl je ze amper kunt zien", hoorde ik onlangs een Ibicenco zeggen. De boten varen al overlast veroorzakend door gebieden waar ze niet mogen komen of als ze zich wel aan deze regel houden, er zo dicht mogelijk langs. En dat terwijl er voor veel boten slechts een vergunning is verstrekt om excursies te doen langs natuurgebieden. De kapiteins die zich op basis van een dergelijke vergunning toch laten verleiden om aan het roer te gaan staan van een party boot, mogen ze wat mij betreft meteen kielhalen.

Eigenaren van jachten vergapen zich aan de halfnaakte feestgangers die stijf van de drugs of strontlazerus aan boord staan te gillen om de keiharde muziek te overtreffen. De boten trekken een spoor van ellende achter zich aan als het gaat om milieuschade, maar wie zal dat een zorg zijn als je hier een weekje op vakantie komt? Als de boel echt verziekt is op Ibiza, dan komt er vast wel weer een ander eiland in zicht waar de bestuurders geil zijn op de inkomsten. Want uiteindelijk draait het ook hier maar weer om 1 ding en dat is geld.

En wij? Wij blijven achter met de rotzooi.

Fijne weekend en hou je veilig!