Crisis: hotels zien bedreiging in villaverhuur

19 juni 2012 Redactie 264

[caption id="attachment_493" align="aligncenter" width="495"]Illegale villaverhuur De meeste villa's worden illegaal verhuurd[/caption]

Nu de crisis ook merkbaar wordt op Ibiza, gaan er ondernemers klagen en zoeken ze een stok om de hond mee te slaan, zo blijkt uit een artikel op Diario de ibiza vandaag:

29,4% van alle toeristen die jaarlijks overnachten op Ibiza en Formentera, doen dat in gelgenheden waarvoor geen vergunning is verstrekt. Volgens een studie van de Vereniging van Hoteliers in Ibiza en Formentera (FEHIF) komt dit neer op ongeveer 600.000 toeristen die langer dan een nacht verblijven. Een oneerlijke concurentie volgens de vereniging, ondanks het feit dat vliegtickets niet duurder zijn geworden. De illegale overnachtingen is een omzetderving voor de hotels.

Opmerking redactie Ibizavandaag.nl: de vereniging vergeet te vermelden dat het gros van de toeristen die in een villa verblijven er nooit voor zouden kiezen in een hotel te gaan slapen. Dus de cijfers zijn ten gunste van deze club en niet reëel. 

De berekeningen van de FEHIF tonen aan dat in een jaar tussen de 2.150.000 en 2.400.000 toeristen Ibiza en Formentera bezoeken.

Als de toevloed van 2.281.000 toeristen wordt ondergebracht in het legale aanbod van verblijfplaatsen van 1.779.000 zou dit moeten resulteren in een bezettingsgraad van 78%, terwijl de hoteliers slechts uitkomen op 70,6%, berekend over 2010. Dat is een verschil van ongeveer 600.000 toeristen die slapen op de eilanden, maar niet in een verblijf waarvoor een vergunning is afgegeven. Het aantal personen wat op luxe jachten verblijft heeft geen invloed op deze cijfers.

Opmerking redactie Ibizavandaag.nl: wederom is gemakshalve niet berekend hoeveel pesonen er overnachten op campings, officieel ingeschreven bed and breakfast gelegenheden en hoeveel personen er verblijven bij familie, of een huis mogen gebruiken zonder er voor te betalen.

Het FEHIF berekende dat het aantal passagiers jaar na jaar stijgt, terwijl het aantal hotelkamers, wat sinds decennia ongeveer 80.000 bedden bedraagt, niet evenredig stijgt.

De voorzitter van de hoteliers van Pitiusan, Juan Jose Riera legt uit dat er wel wat meer bedden zijn gekomen door de bouw van een aantal 5 sterren hotels. Ook zijn er veel appartementen gebouwd die worden aangekocht met uitsluitend doel om deze ter verhuur aan te bieden in het toeristenseizoen. Hetzelfde geldt voor villa's en dat is een oneerlijke concurrentie.

Hoteliers hebben herhaaldelijk geklaagd dat veel appartementen en woningen worden aangeboden als verblijfplaats, terwijl er geen vergunning voor is.

Statistieken: De komst van de reizigers bleef stabiel in mei
Nadat de AENA statistieken vrijgaf vorige week bleek dat het totaal aantal passagiers naar de luchthaven van Ibiza in mei slechts met 0,5% was gedaald ten opzichte van vorig jaar. De metingen telden niet de bewoners mee van het eiland, maar alleen mensen met een buitenlands paspoort. Er landden in mei 5,8 miljoen reizigers waarvan er 3.557.872 via een lowcost luchtvaartmaatschappij binnenkwamen en de andere 2.285.560 kwamen met reguliere maatschappijen.

 

Opmerking redactie Ibizavandaag.nl: de opkomst van de villaverhuur loopt evenredig met de komst van het aantal bezoekers wat naar Ibiza komt met een flink budget. Deze mensen willen vaak met een groep of met de hele familie hun vakantie vieren en daarbij vrijheden kennen als lekker barbequen in de tuin, zwemmen in een privé zwembad en zonder toekijkers lekker eten in de tuin. Iets waar de hotelbranche aan voorbij gaat. Het aantal bezoekers uit het hogere segment blijft groeien en de lowbudget groep is de groep die de hotels en appartementen bevolkt. Juist dié groep is de groep die als eerste getroffen wordt door de economische crisis.
Wederom wordt er van hogerhand een spelletje gespeeld op Ibiza. We hopen dat ze dan niet vergeten dat het grote geld (in 2010 brachten toeristen 4,1 miljard euro naar ibiza) wordt gebracht door de groep die in illegale plaatsen zoals villa's zonder vergunning verblijven.
Laat de hotelbranche eens hand in eigen boezem steken en schone hotels opleveren en weer eens ouderwetse service bieden aan haar gasten. Veel hotels op Ibiza verkeren in slechte staat van onderhoud en sommigen gaan niet altijd even zorgvuldig om met de hygiëne...
We zijn heel erg nieuwsgierig naar de mening van onze lezers over deze kwestie. Jullie reacties zijn dan ook bijzonder welkom onder dit artikel!