Crisis zet aan tot fraude elektriciteit

24 juni 2012 Redactie 261

De "potentieel frauduleuze situaties" aan elektriciteitsmeters van huizen en bedrijven is volgens de Endesa aanzienlijk toegenomen als gevolg van de economische crisis. De rechtbank constateerde al een toename van kortsluitingen en zogenaamde blackouts die aan fraude gerelateerd kunnen worden.

Alleen in 2011 is er volgens berekeningen bijna 50 Gigawatt-uur aan niet betaalde energie geleverd. Dat is voldoende om alle eilanden 3,5 dage van electriciteit te voorzien, wist Frau Magdalena (woordvoerster Endesa) aan Ultimahora te bevestigen.

Er werden in 2011 maar liefst 6233 frauduleuze gevallen geregistreerd, een toename van 51% ten opzichte van het aantal van 4124 in 2010.
Vaak wordt er gefraudeerd met de elektriciteit om meer te kunnen consumeren zonder daarvoor te moeten betalen. Het speciale fraude team van Endesa onderzocht in 2011 8294 verdachte situaties, een toename van 151% ten opzichte van het jaar ervoor.

Er werden clandestiene aansluitingen gevonden die slechts met isolatietape waren verbonden, verbroken zegels en dubbele aansluitingen. In veel gevallen levensgevaarlijk. De diefstal van elektriciteit beperkt zich niet tot een bepaalde klasse; van achterstandswijken tot zeer luxe villa's wordt er heftig gefraudeerd.