Cruiseschepen zijn vervuilender dan je denkt

24 juni 2019 Redactie 727
Cruiseschepen zijn vervuilender dan je denkt

Cruiseschepen die in 2017 in de haven van Ibiza aankwamen, stoten meer zwavel in de atmosfeer uit dan alle auto's van Ibiza. Dit hebben onderzoekers ontdekt uit een studie.

Deze ongelooflijke, maar niet verrassende studie werd uitgevoerd door Transport & Environment (T&E) en toont aan dat de Sox-uitstoot 7,3 keer hoger was dan alle auto's in de stad.

Barcelona, Palma en Venetië zijn in die volgorde de Europese havensteden die het meest vervuild zijn door de uitstoot van cruiseschepen, gevolgd door Civitavecchia (Rome) en Southampton, volgens de studie. De cruises die het meest vervuilend zijn, zijn Carnival Corporation (waaronder Costa Cruises, P&C Cruises, AIDA ...), vervolgens Royal Caribbean Cruises, de op een na grootste groep ter wereld in deze sector, die meer dan vier keer zo vervuilend is als de totale Europese vloot van voertuigen. "Cruiseschepen zijn drijvende steden die worden aangedreven door de vuilst mogelijke brandstof. Steden verbieden terecht vervuilende dieselvoertuigen, maar geven tegelijkertijd een gratis pas aan cruisemaatschappijen die giftige gassen uitstoten", aldus Faig Abbasov, coördinator van het maritieme vervoersbeleid van T&E.