De ergste zomer in de geschiedenis van Ibiza

06 december 2018 Redactie 4329
De ergste zomer in de geschiedenis van Ibiza

Ibiza was de afgelopen zomer veel in het nieuws. Het dode toeristen aantal op Ibiza is namelijk nog nooit zo hoog geweest. Vanwege dit dode aantal wordt de zomer van 2018 gemarkeerd als de slechtste zomer ooit.

Ibiza is een deel van het jaar een redelijk rustig mediterraan eiland, op een steenworp afstand van de oostkust van Spanje.  Maar wanneer het weer warmer wordt en de toeristen beginnen aan hun jaarlijkse zomervakantie, schudt het kleine eiland zijn rustige sfeer af en komt het weer naar voren als het feesteiland van de wereld.

Ibiza trekt elke zomer ongeveer 7 miljoen toeristen, waardoor de permanente populatie van ongeveer 133.000 daalt. Sommige van die bezoekers zijn VIP's/ BN’ers, aangetrokken door de ultra-exclusieve nachtclubs en vijfsterrenresorts van het eiland. Ook zijn er veel gezinnen en jonge feestvierders die massaal naar het eiland komen.

Maar afgelopen zomer heeft Ibiza een nog donkere wending gekregen.

Wat is er gebeurd?

Dit jaar was zelfs het programma “Zon Zuipen Ziekenhuis” op Ibiza te zien op de Nederlandse televisie. Hierbij werden schokkende beelden getoond over hoe er op het eiland gefeest wordt. Op Ibiza worden namelijk veel mensen dronken of gebruiken drugs waardoor er onder andere veel ongelukken, straatvechtpartijen en drugsongelukken plaats vinden.

Vicente Torres (hoofd toerisme Ibiza) voegde toe: "Mensen moeten er zich echt van bewust zijn dat wanneer ze op vakantie zijn, ze niet alles kunnen doen.

"Iedereen heeft een limiet op alcohol en drugs en het is leuk om deel te nemen aan een feest, maar elke persoon heeft een limiet in zijn lichaam. "Mensen moeten zich daarvan bewust zijn en weten wanneer ze op vakantie gaan wat ze wel en niet kunnen doen." Bewoners hebben geklaagd over het slechte gedrag van toeristen, maar ook overbezetting en de druk op de middelen.

Burgemeesters in het hele land dreigden het aantal toegestane toeristen te beperken en in Barcelona zijn er limieten gesteld aan vergunningen voor hotel- en toeristenappartementen.

Wat gaat Ibiza hier o.a. tegen doen?

- Ibiza is van plan om all-inclusive vakanties te verbieden om ongecontroleerd - alcoholgebruik te beperken.
- Lokale gemeenteraden hebben verschillende nieuwe wetten geprobeerd om het wilde gedrag op Ibiza te beteugelen, inclusief harde nieuwe boetes voor antisociaal gedrag, hardhandig optreden tegen overmatig lawaai op locaties en het sluiten van terrassen in de nacht.
- De wetgeving kondigde een nieuw hardhandig optreden tegen het gebruik van stikstofoxide aan, dat naar verluidt door toeristen werd ingeademd op strandfeesten op Ibiza.

Ibiza gaat er alles aan doen om de zomer van 2019 zo veilig mogelijk te laten verlopen.