20 C
Ibiza Town

De lamme helpt de blinde

Moet lezen

spanje-leent-aan-griekenOngelooflijk maar waar. Het water staat de Spanjaarden tot aan de lippen en toch dragen de inwoners van het Middellandse Zee land 1,7 miljard bij aan de hulp aan de Grieken.

De krant El Mundo, die zich baseert op bronnen bij de overheid, schrijft dat Spanje jaarlijks 200 miljoen naar de Grieken overmaakt tot en met 2020. In totaal komt dat neer op 1,7 miljard Euro.

Spanje levert met dit bedrag de op drie na grootste bijdrage aan de schuldenhulp vanuit Europa aan Griekenland. Alleen Duitsland, Frankrijk en Italië betalen meer. Deze totale financiële steun aan het noodlijdende land bedraagt 240 miljard euro. Afgelopen woensdag sprak de EU af met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verder te gaan met het betalen van noodleningen aan Griekenland onder gewijzigde voorwaarden.

De schuldenlast van Griekenland wordt nu verlicht door een verlaging en gedeeltelijke kwijtschelding van de rente en een verlenging van de looptijd van de leningen.  In de praktijk betekent dit voor Spanje, zelf al in een belabberde staat als we kijken naar het financieel en economisch plaatje, dat er grote verliezen aan zitten te komen. Spanje leent namelijk tegen een hogere rente dan die de Grieken betalen. Begrijp je het nog?

Volgens minister van Economie, Luis de Guindos, betaalt Spanje in totaal 25 miljard euro aan steun aan de Grieken. Hiervan is nog niet alles betaald. Bij de eerste noodlening betaalde Spanje 6,4 miljard euro van de in totaal 52,9 miljard euro die door de EU-landen werd opgehoest.

Het artikel in de Spaanse krant El Mundo

Spanje haalt dit jaar mogelijk de doelstelling voor het begrotingstekort niet, zo suggereerde de Spaanse premier Mariano Rajoy zondag in een interview met de krant La Razon. Rajoy liet weten dat het „heel erg moeilijk” zou zijn om het tekort te laten zakken tot 6,3 procent van de economie.

De recessie, de hoge financieringskosten en de problemen met de inkomsten maken het volgens Rajoy zeer gecompliceerd om het tekort met 2,6 procentpunten te laten dalen in slechts een jaar. Vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 8,9 procent.

Tot nu toe had Rajoy steeds toegezegd de doelstelling van het tekort te zullen halen. Nu zei hij dat „het doel is om alles goed te doen en aan het einde van het jaar zullen we zien wat er gebeurt”.

De Spaanse economie verkeert al sinds het einde van vorig jaar in een recessie. Desalniettemin wil de overheid 150 miljard euro bezuinigingen in de periode 2012-2014. Rajoy heeft al verscheidene stevige bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd en de overheidsinkomsten door onder meer belastingverhogingen proberen te verhogen. Het land kampt met een zeer hoge werkloosheid.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel