De organisatie achter het Fiesta Medieval

11 mei 2019 Redactie 662
De organisatie achter het Fiesta Medieval

Al 20 jaar lang word elk jaar in Dalt Vila het Fiesta Medieval gehouden. De productie en de uitwerking hiervan is lastiger dan de meeste mensen denken. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende aspecten.

Onder het grote team van mensen die elk jaar in het middeleeuwse Ibiza werken, of het nu gaat om de organisatie, de marktkramen of het juichen van de straten van de jachthaven en Dalt Vila, bevinden zich een paar bekende gezichten, zoals die van Cristina Ferrer, die nog nooit één van de 20 edities van de beurs heeft gemist, of die van de Turdiaanse muzikanten, die met tussenpozen heeft deelgenomen aan het evenement.

Ondanks de moeilijkheden bij het organiseren van een zo belangrijk evenement als het middeleeuwse Ibiza op een locatie als het oude centrum van Vila, zegt Gabriela Urquiza dat "het één van haar favoriete evenementen is". Ze is verantwoordelijk voor het externe bedrijf dat verantwoordelijk is voor de coördinatie en logistiek en definieert haar werk op de beurs als "een moeilijke liefde", want "werken bij Dalt Vila is een luxe, maar ook een uitdaging". Terwijl hij het uitlegt, is hij aan de telefoon om ervoor te zorgen dat alles in orde is in de verschillende ruimtes waar de activiteiten van de beurs plaatsvinden.

Voor Urquiza, vanuit logistiek en productieoogpunt, "het middeleeuwse Ibiza heeft het allemaal". Het feit dat er maar één in- en uitweg is voor de voertuigen, de grote ruimte die moet worden afgedekt en de bijzonderheid dat "vrijwel alle Dalt Vila zich op een hellend vlak bevindt" zijn enkele van de uitdagingen waar het logistieke team mee te maken heeft. Als de montage van de beurs complex is, is demontage nog steeds het moeilijkst. Terwijl het eerste proces geleidelijk in verschillende dagen gebeurt, moet de demontage in een paar uur tijd gebeuren. "De slogan van de gemeenteraad is dat Dalt Vila op maandagochtend moet zijn alsof er niets gebeurd is, dus het werk wordt bij dageraad gedaan", zegt hij. Vergeet niet dat er veel externe teams en groepen deelnemen. Denk hieronder aan "raadsleden, marktcoördinatoren, de lokale politie, de brigades van werken en schoonmaken, alle gemeentelijke diensten, vrijwilligers en externe bedrijven".