De tijgermug rukt op

07 september 2015 Redactie 440

tijgermug-ibizaIBIZA - Zeg die boeking maar af voor volgend jaar, want het overschot aan toeristen wordt door moeder natuur opgelost op Ibiza. De tijgermug rukt op.

De tijgermug, waarvan de eerste exemplaren afgelopen najaar gedetecteerd werden op het industrieterrein Montecristo, hebben zich verspreid een park, in een kwekerij van planten en in de woonwijk Puig d 'in Valls en haar omgeving. De tijgermug is ook aangetroffen in de haven van Ibiza bij de jachthaven en op de dokken van Botafoc, dat meldt Estarellas Jaume, hoofd technische Biodiversiteit van de Consell.

Sinds de eerste drie Aedes albopictus werden gevangen genomen op 25 september en 29 november 2014 in het industriële gebied van Monte Cristo (San Antonio) en in twee andere gebieden in het zuiden van Ibiza "is de populatie flink uitgebreid". Na de eerste detecties, heeft de Consell ongeveer 40 vangkasten geplaatst rond het eiland. Bij de controle van deze kasten blijkt nu het insect bezig is andere gebieden te koloniseren. Estarellas vreesde al dat dit zou gebeuren. De tijgermuggen komen mee in vrachtwagens die met de ferry vanaf het vaste land komen. Als de bestuurders daar aan wal het raam van hun cabine openen, dan constateren de tijgermuggen CO2, de warmte en de lichaamsgeur en vliegen ze naar binnen.

" Het is geen toeval dat dit insect is verschenen in de haven of op een industrieterrein waar de goederen aankomen." Tot nu toe werd gedacht dat de belangrijkste methode van voortplanting de kleine plasjes water waren die in autobanden blijven staan. Een ideale kweekvijver voor de eieren. Maar nu wordt er ook gedacht aan plekken tussen goederen en in cabines van vrachtwagens volgens Estarellas.

Net als de rode palmsnuitkever, die geleidelijk aan het hele eiland koloniseerde en inmiddels niet meer uit te roeien lijkt, is het dan de beurt aan de tijgermug en dat is bijzonder zorgwekkend te noemen. Volgens de onderzoekers heeft de mug een leefgebied van ongeveer vier kilometer en zodra er een nieuwe broedplaats in de cirkel van vier kilometer wordt aangetroffen (putten, bronnen, plassen, regenwater opvang, enz.) dan koloniseert de tijgermug het volgende gebied. De tijgermug heeft maar zeer weinig water nodig om te kunnen overleven en de eieren te kunnen leggen door de oorsprong, Zuidoost-Azië. Daar leggen ze hun eieren in minimale plassen in de natte jungles.

Na bevestiging dat de tijgermug is gevonden in drie verschillende gemeenten (Santa Eularia, Ibiza en San Antonio), heeft de de Consell de gemeentelijke ambtenaren van alle gemeenten van het eiland opgeroepen bijeen te komen aan het einde van de zomer (aangezien de normale mug campagne in oktober eindigt) om te bespreken hoe om te gaan met deze plaag. "De bestrijding van de tijgermug is zeer complex, omdat ze vaak wordt gevonden in stedelijke gebieden, zodat het niet mogelijk is om uitgebreide methoden van insecticide te gebruiken. Je kunt niet spuiten in stedelijke gebieden. Er moet een goed plan komen wat aan het prille begin van het voorjaar uitgevoerd dient te worden. De mug overwintert en sluimert dan, maar zodra de eerste lentezon zich aankondigt, dan wordt de tijgermug meteen weer actief. "

Een steek van een tijgermug is niet zoals een gewone mug omdat ons immuunsysteem er niet op is berekend en het effect van het gif van de mug is dan ook een stuk sterker. Daar waar een prik van een normale mug na een dag meestal is verdwenen, daar blijft die van een tijgermug tenminste drie dagen. Ook kunnen de bulten een stuk groter worden. "

Wanneer je bent gebeten door deze nare mug, kunnen er enkele symptomen optreden.

  • Er treden na ongeveer 5 dagen hevige spier- en gewrichtspijnen op die samen gaan met hoge koorts. Dit kan enorm lang aanhouden, soms zelfs enkele weken.
  • Bij kinderen kan het leiden tot bloedingen aan de neus of aan het tandvlees.
  • Er treden vaak ook uitslag en ernstige reumatische klachten op.
  • Bij een hele slechte weerstand kan het slachtoffer zelfs overlijden. Dit gebeurt gelukkig niet vaak.

De mug kan naast bovenstaande symptomen, ook vele nare ziektes met zich mee brengen. Denk aan gele koorts, dengue, de West-Nijlziekte of encefalitis. Wanneer de mug iemand heeft gestoken met deze ziekte neemt ze dit virus mee naar het volgende slachtoffer. Dit proces kan heel lang doorgaan want ook de eitjes van de mug worden besmet met het virus. Dit maakt een beet zo gevaarlijk. Maar er zijn meer factoren die deze mug zo gevaarlijk maken. De eitjes kunnen namelijk in enorm veel situaties goed overleven. Deze zijn zeer bestendig tegen de hitte, droogte en kou en de maden kunnen zelfs in een autoband overleven. De vrouwtjes steken daarnaast ook veel gastheren, waardoor een ziekte snel verspreid wordt.

Zoals eerder vermeld kan een tijgermug steek dodelijk zijn. Echter, komt dit niet vaak voor en zijn het de mensen met een zeer zwak immuunsysteem bij wie het het gevaarlijkst is. De laatste dode in Europa dateert van 2013, in Italië. Toen stierf een vrouw nadat ze een tijgermug steek had opgelopen.