De vuurtoren van Sa Punta Grossa is 150 jaar oud

04 januari 2020 Redactie 763
De vuurtoren van Sa Punta Grossa is 150 jaar oud

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de vuurtoren van Sa Punta Grossa in gebruik werd genomen, op 15 september 1870. Deze vuurtoren, ontworpen door de ingenieur Emili Pou, die vanaf een maximale afstand van 15 zeemijlen (ongeveer 27 kilometer) te zien was, had de eigenaardigheid dat hij degene was met de langzaamste lichtdraaisnelheid van alle Balearen op dat moment.

Gelegen op het punt met dezelfde naam, ook wel bekend als Cap des Lamp, naast Cala de Sant Vicent, had de vuurtoren een zeer kort leven, omdat het stopte met werken in 1916, maar het gebouw aan de kust van Sant Joan heeft zijn charme voor duizenden wandelaars behouden vanwege de enorme schoonheid van de omgeving.

De toegang wordt echter steeds slechter, met een pad dat soms zo smal wordt dat de hoogtevrees van de meest doorgewinterde wandelaars op de proef stelt. De regen en erosie hebben de route zo gecompliceerd dat het meer dan waarschijnlijk is dat de vuurtoren binnenkort alleen nog maar over zee bereikbaar zal zijn.

Sa Punta Grossa is tussen 1864 en 1867 gebouwd met grote moeite vanwege de ligging, omdat een groot deel van het materiaal over zee moest worden aangevoerd. Daardoor werd uiteindelijk besloten om een vuurtoren te plaatsen op het eiland Tagomago, een licht dat een betere service zou bieden aan de zeelieden en vissers in het gebied.

Hoewel de vuurtoren van Tagomago in 1914 werd verlicht, werd de vuurtoren van Punta Grossa pas op 1 augustus 1916 gedoofd, toen het baken dat een veilige toegang tot de haven van Sa Cala de Sant Vicent mogelijk maakte, klaar was.

In 1918 werd het gebouw overgedragen aan het ministerie van Financiën en sindsdien is het geleidelijk aan achteruitgegaan.

"Het gebouw ligt praktisch in puin. Geniet van deze prachtige route nu het mogelijk is, vanaf hier zal het binnenkort bijna onmogelijk zijn om over land te bereiken, er zijn enkele gecompliceerde stukken. De vuurtoren wordt ook steeds slechter: de stortbak waar het water werd opgevangen heeft een gat in de top, de plaats waar ze de dieren hielden ligt praktisch in puin...", schrijft de bekende wandelaar Antonio Roldán op Facebook.