Denk aan je veiligheid

27 mei 2016 Redactie 261

Internationalvillas faillietIBIZA – Wij van Ibizavandaag heten jullie allemaal van harte welkom als je straks naar Ibiza op vakantie komt. Maar veel toeristen is een synoniem voor veel criminelen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. We zullen je even laten schrikken: in het toeristenseizoen zit het eiland vol met Roemeense inbrekers, Italiaanse zakkenrollers, Marokkaanse smartphone dieven, Spaanse ticketoplichters en allerlei andere criminelen afkomstig uit allerlei landen. Toeristen zijn overladen met geld, slepen de duurste apparatuur mee en zijn over het algemeen slecht oplettend. Hoe makkelijk wil je je slachtoffer hebben?

Eén van de meest favoriete plekken op Ibiza voor criminelen is de luchthaven. We zullen vertellen waarom.

Op de luchthaven wemelt het van de toeristen simpelweg omdat het overgrote deel het luchthavengebouw passeren als ze naar Ibiza komen. En als je als crimineel je slag wilt slaan, dan is dit de uitgelezen plek. Iedereen die aankomt heeft immers alle kostbare bezittingen bij zich, meestal aardig wat contant geld ook. Je komt, soms na een lange reis, vermoeid aan op een plek die je wellicht nog niet zo goed kent. Je doet indrukken op, bent snel afgeleid en vaak op zoek naar de plek waar je je huurauto moet ophalen of waar je transfer naar je accommodatie klaar staat. Hét moment om toe te slaan als je je tot het boevengilde rekent. Daarom de volgende tips van Ibizavandaag:

– hou al je bagage bij elkaar en verlies het NOOIT uit het oog, ook niet als je het aan het inladen bent in de (huur)auto
– als mensen je aanspreken om wat voor reden dan ook, bedank ze, maar laat je niet afleiden
– ga vanaf de luchthaven eerst rechtstreeks naar je accommodatie, want eerst boodschappen doen kan resulteren in een lege auto bij terugkomst
– ruim waardevolle spullen bij aankomst in je accommodatie meteen op in de kluis voor je boodschappen gaat doen of naar het strand gaat
– maak nooit gebruik van ‘snorders’. Deze illegale taxi’s zijn niet verzekerd en rekenen woekerprijzen. Bovendien werken ze samen met criminelen

Voorkom inbraken

Het is bekend dat er op het eiland in de zomermaanden heel erg veel wordt ingebroken in villa's. Heb je ooit wel eens gedacht hoe criminelen er op komen om in een villa in te breken?

Al vanaf het luchthavengebouw spot het dievengilde hun slachtoffers. Je kunt vrij eenvoudig zien of er bij iemand iets te halen valt. Het type toerist met een sombrero op, teenslippers aan en tasjes van de Lidl aan zijn bagage trolley zal niet met kapitale spullen naar het eiland komen. Maar de toerist met dure merkkoffers, luxe kleding, veel sieraden om en een Rangerover Sport is een potentieel slachtoffer. Criminelen volgen het slachtoffer op gepaste afstand met de auto of met een scooter en zodra iedereen boodschappen doen is, of naar het strand is, dan slaan ze hun slag.

Op zich kan je er natuurlijk niet zoveel aan doen dat ze op deze manier te werk gaan. Maar je kunt wel voorzichtig zijn. De meeste inbraken geschieden kort na aankomst in de accommodatie omdat dan vaak de spullen nog niet zijn opgeruimd. Ruim je waardevolle spullen zo snel mogelijk op in de kluis dus. En wist je dat veel inbrekers gewoon met de sleutel naar binnen komen? Grote groepen delen namelijk vaak een sleutel en die wordt dan op de meest gangbare plekken ‘verstopt’. Binnen 5 minuten hebben inbrekers jouw geheime plekje gevonden, wedden?
Zorg er ook voor dat als je wél thuis bent, dat ramen en deuren gesloten zijn terwijl je aan je zwembad ligt, want de inbrekers zijn brutaal genoeg om naar binnen te gaan terwijl je zelf thuis bent. En als je weggaat en niet zeker weet of je voor het donker weer thuiskomt, zorg er dan voor dat de buitenverlichting al vast aan is. Inbrekers werken liever op een donkere plek.

Zwemmen, pas er mee op

Als je op Ibiza verblijft in een resort of bij een hotel, dan is de kans zeer groot dat er bij het zwembad toezicht is. En is er geen professionele toezicht, dan houden andere gasten wel een oogje in het zeil Maar als je een villa hebt gehuurd, dan heb jij als ouder van kinderen de taak om toezicht te houden. Een ongeluk in- of bij het zwembad zit in een klein hoekje. Laat kinderen nooit alleen zwemmen in elk geval. Spreek met volwassenen af wie er toezicht houdt op de spelende kinderen en laat ze, zeker wanneer ze nog niet kunnen zwemmen, altijd gebruik maken van hulpmiddelen als ze het water ingaan.

Vertel je kinderen ook dat ze van de deksels van de skimmers af moeten blijven. Deze deksel zijn er voor het onderhoud aan het zwembad en bevatten meestal chloortabletten. Niet echt een fijn product om je kinderen mee in aanraking te laten komen.

Als je een villa huurt bij een verhuurder die een toeristenlicentie heeft, dan kan je ervan op aan dat er in de villa een verbandtrommel aanwezig is en dat er ook een lijstje aanwezig is met de belangrijkste telefoonnummers. Controleer dit zodra je aankomt, want als er iets gebeurt en je hebt dit niet gedaan, dan is het te laat met alle gevolgen van dien. Is er geen verbandtrommel aanwezig, koop deze dan bij de apotheek of in de supermarkt. Let wel op de houdbaarheidsdatum, want zeker de kleinere supermarkten letten hier niet altijd op. En brandzalf wat ver over de datum is zal echt niet meer werkzaam zijn. Apothekers hebben goede verbandtrommels die wel altijd een juiste tht datum hebben.
De belangrijkste telefoonnummers staan op de voorzijde van Ibizavandaag. Print deze pagina uit en plak hem op de koelkast. Dan weet iedereen waar de lijst is en heb je meteen de belangrijkste telefoonnummers bij de hand als er iets gebeurt.

Uiteraard wensen we je een fijne vakantie toe op Ibiza!