Diego El Cigala komt naar Eden voor een exclusief optreden

11 juli 2019 Redactie 701
Diego El Cigala komt naar Eden voor een exclusief optreden

Op 11 augustus 2019 brengt Eden met trots de winnaar van twee Grammy’s, Diego El Cigala, naar Ibiza voor een exclusieve show.

Diego Ramon Jimenez Salazar (geboren op 27 december 1268 in Madrid), bekend als El Cigala (Occitaans voor Cicada), is een beroemde Romaanse Flamenci-zanger. Zoals hij zelf al zei, werd de bijnaam aan hem gegeven door drie gitaristen, Los Los Losada, vanwege zijn krachtige stem, en niet door Camaron de la Isla zoals de meeste denken. Cicaden zijn gebruikt als geld, in de volksgeneeskunde, om het weer te voorspellen, om te voorzien in zang (in China), en in folklore en mythen over de hele wereld. Cicaden komen voor in het bekende protestlied "Como La Cigarra" (''Like the Cicada''). In het lied is de cicade een symbool van overleven en trotseren tegen de dood.

Een van zijn grote albums is de 2003 ''Lagrimas Negras''', een samenwerking met de toen 85-jarige Cubaanse pianist Bebo Valdes. De sierlijke fusie van Cubaanse ritmes en flamenco-zang maakte van deze plaat een internationale plaat.

Geboren in een familie van Roma-kunstenaars en intellectuelen in Madrid, begon El Cigala te zingen in flamencopenta's (enthousiaste clubs) en tablao's, totdat zijn uitstekende maat en zijn vermogen om het ritme te markeren de aandacht trok van bailaores van wereldklasse zoals Mario Maya, Faico, Farruco, El Gruito, Manuela Carrasco, Cristobal Reyes, Cristobal Reyes, Carmen Cortes, Joaquin Cortes en hij begon te touren als onderdeel van hun gezelschap. Eind jaren negentig werkte hij mee aan opnames van Camaron, Tomatito, Gerardo Nunez en Vicente Amigo en was hij klaar om zijn eigen cd op te nemen. Met het succes van ''Undebel''' lanceerde hij zijn carrière als solozanger. Inmiddels heeft hij 8 cd's opgenomen en won hij twee Grammy's en 5 Latin Grammy nominaties.