Dit betekenen de gekleurde vlaggen op de stranden van Ibiza

23 mei 2018 Lisa 691
Dit betekenen de gekleurde vlaggen op de stranden van Ibiza

IBIZA - Met de flinke temperaturen en de hete Spaanse zon is er natuurlijk niets fijner dan lekker afkoelen in de Middellandse zee. Maar het kan zo zijn dat soms, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden, men niet mag zwemmen in het water. Op Ibiza, Formentera, en ook door de rest van Spanje, wordt dit heel handig aangegeven met gekleurde vlaggen. Maar weet je eigenlijk wel wat deze kleuren betekenen?

Ibiza is er trots op dat zij dit jaar nog meer strandwachten hebben ingezet om ongelukken tijdens het zwemmen te voorkomen. Maar behalve streng opletten om te kijken of er niemand verdrinkt, is het ook aan de strandwachters om strandgasten te informeren over de status van de zee. Dit doen zij met de volgende vlaggen: blauw, groen, geel, rood, zwarte, oranje en vlaggen met kwallen erop.

Blauwe vlag

Wanneer je een blauwe vlag ziet wapperen in de wind kan je gerust een duik nemen in de zee. De blauwe vlag heeft namelijk niets met de veiligheid van het zee te maken, maar is juist een teken dat het strand voldoet aan de juiste eisen. Ieder jaar worden de blauwe vlaggen uitgereikt aan alle stranden die voldoen aan de kwaliteitseisen. Spanje heeft de meeste blauwe vlaggen ter wereld, dus de kans is erg groot dat het strand waar jij lekker gaat zonnen op Ibiza ook een blauwe vlag heeft.

 

Groene vlag

Als de groene vlag gehesen is, dan kan je zonder zorgen baantjes gaan trekken in de zee. De groene vlag toont namelijk aan dat de zee kalm en veilig is. Gelukkig zal je het meest de groene vlag aantreffen op Ibiza, wat dus inhoudt dat het vaker vaker veilig is dan onveilig om in de zee te zwemmen.

 

Gele vlag

Als je een gele vlag ziet hangen, dan moet je wel even je hoofd erbij houden. Een gele vlag betekent namelijk dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Ook zijn drijvende voorwerpen, zoals een luchtbed of ander opblaasbeest, op dat moment verboden.

De gele vlag wordt meestal uitgehangen wanneer er een wilde zee is. Vaak kan je dit als strandgast ook zien door te kijken naar de golven die dan een aanzienlijk stuk hoger zijn normaal. Maar een gele vlag doelt in veel gevallen ook vaak op een sterke onderstroming, wat men niet met het blote oog kan zien.

Bij een gele vlag is het niet perse verboden om te zwemmen, maar is het wel noodzakelijk dat je extra goed oplet wanneer je het water in gaat. Zwemmen in de zee terwijl er een gele vlag hangt brengt namelijk meer risico met zich mee dan normaal.

 

Rode vlag

Bij het treffen van een rode vlag is het verboden de zee in te gaan. Bij een rode vlag kan zwemmen in zee levensgevaarlijk zijn. Op Ibiza wordt de rode vlag opgehangen in de volgende situaties: extreem wilde zee, sterke onderstroming, tijdens en na een storm, en aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen, enz.

 

Zwarte vlag

De zwarte vlag zie je gelukkig bijna zelden op Ibiza, want dat zou inhouden dat het extreem gevaarlijk is om te gaan zwemmen in de zee.

 

Oranje vlag

Wanneer je de oranje vlag ziet hangen hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Wel betekent deze vlag dat er momenteel geen strandwacht aanwezig is op het strand. Dus dan moet je natuurlijk wel extra voorzichtig zijn wanneer je het water in gaat.

 

Witte/ rode vlag met kwallen

Wanneer er gevaarlijke dieren voor de kust zwemmen, zoals haaien, dan hangt er een rode vlag. Maar in het geval van kwallen ligt dit net iets anders. Als er een witte vlag met kwallen wordt opgehangen dan is het niet perse verboden om in de zee te zwemmen, maar moet je wel extra voorzichtig zijn. Bij een rode vlag met kwallen, dan is het wel verboden te zwemmen in de zee. Dit betekent dat er gevaarlijke kwallen aanwezig zijn, zoals de Portugese oorlogsschipkwal.