Drietal met Ebola

09 oktober 2014 Redactie 247

ebola-onderzoekerMADRID - Na de besmetting van de Spaanse verpleegster met ebola zijn er nu nog drie mensen in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis. Het gaat onder anderen de echtgenoot van de verpleegster. Dat maakten de autoriteiten bekend  op een persconferentie.

Onder het drietal is ook een collega van de besmette verpleegster. Die collega heeft diarree, wat een van de symptomen van ebola is. Een ander symptoom, koorts, ontbreekt echter waardoor de besmetting nog niet is vastgesteld. De derde opgenomen persoon is iemand die recent in West-Afrika is geweest. De drie worden de komende tijd in het Madrileense ziekenhuis Carlos III gecontroleerd op verschijnselen van ebola. De incubatietijd van het ebola virus is drie weken. Onderzocht wordt of er ook gezondheidsmaatregelen nodig zijn bij andere mensen met wie de vrouw de afgelopen tijd in contact is geweest.

Gisteravond werd in Madrid bekend dat de verpleegster lijdt aan ebola. Het is de eerste patiënt die in Europa is besmet met het ebola virus. Ze liep het virus op in het ziekenhuis waar een Spaanse ebola-patiënt werd behandeld. Dat was een missionaris die de ziekte in West-Afrika had opgelopen. Toen de verpleegster ziek werd en zich meldde bij haar werkgever, vond het ziekenhuis het vreemd genoeg niet nodig om haar op te nemen. Een paar dagen later, toen de klachten verergerden, meldde de vrouw zich bij een ander ziekenhuis, dat haar wel opnam. Inmiddels is de vrouw overgeplaatst naar het ziekenhuis waar ze zelf werkt. De directeur heeft toegegeven dat het beter was geweest om de vrouw al direct op te nemen.
Mogelijk heeft de beschermende kleding van de verpleegster niet goed gepast, waardoor besmetting mogelijk was via de missionaris. In tegenstelling tot eerdere berichten is de vrouw niet na haar besmetting op vakantie gegaan. Ze heeft Madrid niet verlaten.

Bron: nos.nl

Woensdagmiddag werd in het appartement van zijn baasjes, verpleegster Teresa Romero en haar man dierenarts Jarvier Limón, de hond Excalibur afgemaakt om zo een mogelijk risico op besmetting met ebola via de hond te voorkomen. Ondanks dat tegenstanders beweerden dat er geen sluitend bewijs is dat het virus van honden op mensen kan overdragen, besloten gezondheidsautoriteiten in Madrid het zekere voor het onzekere te nemen. Excalibur is inmiddels gecremeerd en heeft, volgens de dierenartsen van de faculteit diergeneeskunde van de Complutense universiteit in Madrid 'niet geleden'.