Een avond Pintxa San Antonio

15 maart 2013 Redactie 268

pintxos-2013Zoals eerder gemeld is er in San Antonio een competitie gaande wie de beste, lekkerste en meest originele Pintxa serveert. Iedere donderdag zetten de 48 deelnemende zaken hun beste beentje voor. Ibizavandaag was er bij gisteren.

En we trokken de conclusie dat de Pintxa competitie meer is dan alleen maar een lekker hapje serveren.
Wij hebben in elk geval spijt dat we niet vanaf de eerste week de wekelijks op donderdag terugkerende avond bezocht hebben. Deze keer bezochten we zes verschillende deelnemers.

Gelukkig zijn er nog twee donderdagen waarop het evenement plaatsvindt, zodat we de schade nog een klein beetje in kunnen halen.

Ibiza komt echt tot leven in de winter, zeker door dit soort evenement. Een compliment van onze kant is dan zeker op zijn plaats. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

don-quijoteGewapend met een door de organisatie uitgegeven kaart gingen we op pad in San Antonio. Omdat we werkelijk geen idee hadden waar we moesten beginnen, besloten we op willekeur een nummertje uit te zoeken. In ons geval was het nummer 12 op de kaart, El Quijote. Een typisch Spaans zaakje wat in de winter knus en warm is, maar in de zomer hebben ze precies tegen de muur van de kerk een verkwikkend terras. Een warm welkom en de keuze uit Pintxas was meer dan voldoende. Kleine wraps gevuld met garnaaltjes, huisgemaakte mini croissants met tonijn en meer van dergelijke heerlijkheden. Conform de belofte van de organisatie betaalden we 2 euro voor een Pintxa en een Caña (tapbiertje). El Quijote scoorde goed in ons groepje, ook na afloop zo bleek later.

De volgende die we aandeden was Babel, nummer 2 op de Pintxa kaart. Babel is bij vaste bezoekers van San Antonio geen onbekende naam. Veel jongelui weten in de winter, maar ook in de zomer, de weg te vinden naar deze hippe zaak met bijzonder vriendelijk personeel. Er hing een krijtbord bij Babel naast de bar waarop de beschikbare Pintxas genoteerd waren. Veel lekkernijen zoals een Brocheta of een glaasje met daarin een eiersalade. Het bijzonder vriendelijke personeel bracht de lekkere Pintxas op het terras en de brocheta die één van ons bestelde werd vers bereid. Eén van de medewerkers maakte van de gelegenheid van ons bezoek gebruik door te vertellen wat ze allemaal voor activiteiten hebben in de zaak en wat er allemaal te krijgen is als je niet speciaal voor de Pintxa competitie komt.

Nummer 37 op onze kaart, Meson Abad, bleek een verrassend gezellige zaak. Echt Spaans en gezellig druk. Toch bleek de drukte geen invloed te hebben op de bediening, die bijzonder vriendelijk en snel was. We lieten ons deze keer verrassen door de ober te laten kiezen welke Pintxas hij wilde serveren. En hier hoefden we geen spijt van te hebben, zo bleek uit de Pintxas die op tafel kwamen. Eén was er met bijzondere lekkere huisgemaakte paté op een hard gebakken broodje bijvoorbeeld. Ook andere Pintxas waren er met zorg bereid en bijzonder smaakvol. Abad scoorde goed in ons groepje.

leopardIedere volgende deelnemer op de kaart zit op loopafstand. Dat is natuurlijk prettig, maar we hadden achteraf gezien toch ook graag gebruik gemaakt van de pendeltrein die tijdens de Pintxa avond wordt aangeboden. Je kent ze wel, van die oerlelijke toeristen treintjes. Voor deze gelegenheid wordt het treintje dus ook in de winter van stal gehaald en dat zullen ze weten ook in San Antonio. Met veel kabaal rijdt de trein van de ene naar de andere deelnemende zaak en is steeds afgeladen vol. Een lust voor het oog!

In het alsmaar drukker worden San Antonio landden wij bij La Cantina, nummer 33 op de kaart. Ook hier was de bediening weer bijzonder vlot en vriendelijk. De keuze in Pintxas was niet bijzonder groot en de geserveerde exemplaren waren nou niet echt om over naar huis te schrijven. Gelukkig maar, want ze kunnen natuurlijk niet overal even lekker zijn.

Twee panden verder kwamen we aan bij Leopard, nummer 35 op de kaart. De keuze was hier overweldigend. De Pintxas waren netjes in een glasvitrine gepresenteerd op de bar en het, alweer vriendelijke personeel, vertelde ons precies wat er allemaal in zat. Bij Leopard was de keuze bijzonder groot en voor elk wat wils. Van vlees tot vis, traditioneel of vernieuwend. De genuttige Pintxas waren smaakvol en een vermelding waard. Nadat we onze stempel op de kaart gehaald hadden bleek het alweer tijd om de volgende te bezoeken.

Normaal gesproken kom je als je niets met boten hebt in San Antonio niet zo snel op het haventerrein. Maar wij nu wel omdat deelnemer 9, Chringuito Club Nautico, op de haven gevestigd is. Duidelijk is dat deze zaak een hoereca onderneming is die haar pijlen richt op de zomer want aan de bar was een winderig tentje gebouwd met wat terrasverwarmers binnen. Het personeel was er ook vriendelijk en de geserveerde Pintxas waren goed, maar zeker niet spectaculair te noemen.

De winnaar van de Pintxa 2012 is er natuurlijk één die je bezocht moet hebben, dus besloten we om ons Pintxa avontuur daar af te sluiten. Es Ventall is een zaak die midden in een doodgewone straat zit achter een doodgewone deur. Maar als je de deur eenmaal hebt geopend blijkt de zaak een bijzonder fraai ingericht etablissement waar een uitzinnige sfeer hing. De zaak biedt plaats aan zo'n 150 man en die waren er dan ook zeker binnen. Door deze enorme drukte kregen we al snel het vermoeden dat het bestellen van een Pintxa een probleem zou gaan worden. We besloten om nummer 22 op de kaart te bewaren voor een latere rondgang langs de deelnemers.

pintxa-2013Samenvattend hebben we een bijzonder leuke avond gehad en we hebben deze avond dan ook ervaren als het leukste wat we, naast het stappen in de clubs, op het eiland gedaan hebben. Pintxa is een bijzonder goed idee wat erg veel bezoekers naar San Antiono trekt, die voornamelijk van Spaanse afkomst zijn. Wij gunnen de deelnemers die binnen onze ervaring allemaal hun stinkende best doen en bijzonder lekker eten serveren dan ook nog veel meer bezoekers en nodigen alle lezers van Ibizavandaag dan ook uit om er volgende week donderdag, of de week er op tijdens de finale, een kijkje te gaan nemen. Het is echt een belevenis!

Bon profit!