Een dode haai en een 10 meter lang stuk plastic gevonden in de zee

16 mei 2019 Redactie 1499
Een dode haai en een 10 meter lang stuk plastic gevonden in de zee

In het gebied van ses Margalides werd een groot stuk plastic tussen 8 en 10 meter gevonden. Er is een poging gedaan om het eruit te halen, dit lukte het niet. Dezelfde man vond ook het lichaam van een dode haai.

Gisteren werd een enorm donkergrijs stuk kunststof gevonden in de omgeving van ses Margalides, voor Cala Comte. Fran Rojas, de persoon die het gevonden heeft zegt dat het "tussen de acht en tien meter is, maar hij kon het niet eruit halen, omdat het te groot was en hij alleen was. Omdat hij ook geen mobiele telefoon bereik had is hij naar het gebied van Cala Salada gevaren en van daaruit heeft hij alarmnummer om het op te halen, hoewel ze het helaas niet hebben gevonden.

Aangezien een plastic zak 150 jaar nodig heeft om af te breken, kan dit grote stuk dat gisteren werd gevonden meer dan twee eeuwen op zee zijn. De afbraaktijd van het plastic hangt af van de samenstelling en de omgevingsomstandigheden waaraan het wordt blootgesteld (zonlicht, zuurstof, externe factoren) en, zoals Greenpeace aangeeft, is de afbraak van het plastic in de oceanen veel langzamer dan op het land. Hoewel de golven de afbraak van het plastic versnellen, wordt het plastic, wanneer het van het oppervlak komt en bedekt is met organische of anorganische stoffen die in de zee aanwezig zijn, minder blootgesteld aan zonlicht. Op deze manier dalen de temperaturen en de zuurstof die het object ontvangt, wat de afbraak ervan vertraagt.

Fran Roja, die het stuk plastic in Ibiza vond, was ook degene die gisteren het lichaam van een dode haai tegenkwam. Fran Roja was 's middags rond 13.00 uur aan het vissen in het gebied, toen hij in de buurt van zijn boot de dode haai vond. De haai is tussen 3,5 en 4 meter lang en zijn lichaam met een dik touw door zijn mond in het water dreef.

"Hij stierf niet natuurlijk," zei de visser tegen deze krant. "Dit is toch zeker de teruggooi van één of andere vissersboot, die hem dood in het water heeft teruggegooid," zei Roja. Na het realiseren van de aanwezigheid van het lichaam van het dier, ging Fran Roja aan boord van zijn boot om een andere boot te hinderen, zodat er geen botsing met het lichaam kwam.