Een dolfijn leeft al meer dan 10 jaar in de wateren van Ibiza

05 maart 2021 Redactie 298
Een dolfijn leeft al meer dan 10 jaar in de wateren van Ibiza

Door het onderzoek naar walvisachtigen, uitgevoerd door de Tursiops Association, is aangetoond dat er een grote loyaliteit van de dolfijnenpopulatie aan de kusten van Ibiza is. Bovendien is er een dolfijn geïdentificeerd dat al meer dan een decennium in de wateren van Ibiza leeft. Dit zijn enkele van de voorlopige conclusies van het ‘Het zijn onze dolfijnen’ -project, waarin in totaal zes hydrofoons rond Ibiza zijn geïnstalleerd, waarvan twee aan de kust van Sant Josep.

Zo hebben de hydrofoons opgevangen dat als gevolg van opsluiting en verminderde navigatie het gemiddelde geluid met bijna 3 decibel (dB) is verminderd, wat betekent dat de geluidsdruk aan de kust van Sant Josep met de helft is verminderd.

Er is ook een hoge lokale geografische trouw ontdekt voor dolfijnen. Ze leven in groepen en ze blijven zonder grote bewegingen in hetzelfde gebied. In feite werd in 2020 dezelfde dolfijn geïdentificeerd als in 2009, een dolfijn met een gemarkeerde rugvin die al minstens 11 jaar permanent aan de kust van Sant Josep is.

Een ander waargenomen fenomeen is dat de aanwezigheid van professionele vissersvaartuigen (vooral trawlers) dolfijnen aantrekt. De dolfijnen profiteren van het verzamelen van voedsel door de netten. Men vermoedt zelfs dat dolfijnen boten individueel kunnen identificeren en herkennen vanwege hun karakteristieke geluid.