Een Ibiza legende

19 augustus 2016 Redactie 354

IBZ_5773SAN ANTONIO - Als je op het strand ligt bij Cala Conta, of als je met de veerboot aankomt in San Antonio dan heb je het vast wel eens gezien: het onbewoonde eilandje Conejera. Dit eiland kent echter een geschiedenis die doordrenkt is met donkere verhalen...

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Isla Conejera, het eiland van de konijnen, wordt door de locals Conillera genoemd en dankt deze topografische naam aan het feit dat het eiland ooit was overspoeld met konijnen, totdat hongerige lokale bewoners zich er aan te goed deden.
Het kleine, maar fraaie eilandje verbergt een geschiedenis doordrenkt van donkere verhalen en bijgeloof. De verhalen gaan van mond tot mond. De eerste legende gaat er over dat de beruchte generaal Hannibal werd geboren in een van de grotten van Conejera. Er wordt gezegd dat zijn vader Hamilcar Barca langs de kust van Ibiza zeilde met zijn zwangere vrouw toen ze werden overvallen door een verschrikkelijke storm. Op zoek naar een schuilplaats meerden ze aan bij het eiland. Eenmaal aan land zorgden de godinnen Tanit (godin van Ibiza) en Bes (een godheid van moeders, kinderen en bevalling) dat er een baby geboren werd die zou uitgroeien tot een felle en gerespecteerde leider . Tot op de dag van vandaag wordt de inham waar ze aan land kwamen nog altijd "Casa d'Annibal" wat zich vertaalt als 'het huis van Hannibals' ".

Het tweede mysterie rond dit eiland is een stukje griezeliger. Een paar jaar geleden werden de skeletten van drie jonge mannen werden ontdekt en archeologen hebben alles op alles gezet om de oorsprong van de lichamen op het onbewoonde eiland te achterhalen. Onderzoek leerde dat de botten stamden uit de 16e eeuw en de littekens die werden aangetroffen wezen er op dat alle drie de mannen zeevarend geweest waren en dat ze regelmatig zeilen moesten hijsen. Het tijdperk en de aard van hun beroep zijn punten die wijzen in de richting van een tijd waarin de Turkse piraten zwierven in de zeeën en hun doodsoorzaak zeker lijkt niet legitiem. Alle drie hadden musketkogels gespietst in hun botten en twee vertoonden tekenen van marteling. Van één ongelukkige ziel was zelfs zijn hoofd verwijderd en de schedel werd nooit ergens op het eiland teruggevonden. Andere beenderen die gevonden werden behoren niet tot deze drie individuen, wat suggereert dat er op het eiland gestreden werd, of dat het eiland werd gebruikt om mensen te straffen als ware het een gevangenis.

[googlemap lat="38.99013645965544" lng="1.2118005752563477" align="undefined" width="495px" height="225px" zoom="14" type="G_NORMAL_MAP"]38.990136,1.211801[/googlemap]
[/s2If]